Alimente

Fructul pasiunii – Beneficii pentru sanatate

Fructul pasiunii, Passiflora edulis, este nativ in regiunile sub-tropicale ale Americii de Sud, fiind in prezent cultivat in foarte multe zone calde din intreaga lume, inclusiv in Australia, Noua Zeelanda, India, Africa de Sud, Filipine, Statele Unite ale Americii, Caraibe si Africa de Est.

Intrat destul de recent in pietele din Romania, fructul pasiunii si-a facut loc in bucatariile noastre, in special in deserturi. Desi ne atrage prin gustul sau delicios, fructul pasiunii ne ofera mult mai multe. Expertii sustin ca fructul pasiunii este, de fapt, unul dintre cele mai sanatoase alimente exotice pentru organismul uman.

Valorile nutritionale ale fructului pasiunii:

  • Are un continut caloric scazut, 100 de grame avand doar 97 de calorii;
  • Este bogat in fibre dietetice, 100 de grame oferind 27% din valoarea zilnica necesara;
  • In cele 100 de grame de fructul pasiunii gasim 50% si 43% din necesarul zilnic de vitamina C, respectiv vitamina A;
  • Fructul pasiunii are, de asemenea, o cantitate impresionanta de fier, cupru, fosfor, magneziu si potasiu;
  • Contine carotenoizi, steroli vegetali sanatosi si triterpeni.

Beneficii pentru sanatate:

  • Fructul pasiunii stimuleaza nivelul de imunitate al organismului datorita continutului impresionant de vitamina C, protejand astfel corpul impotriva bolilor si infectiilor;
  • Nivelurile ridicate de vitamina A contribuie la mentinerea sanatatii pielii si ochilor, precum si la cresterea si furnizarea de beneficii pentru sistemul reproducator;
  • Avand in componenta o cantitate mare de potasiu, fructul pasiunii regleaza contractia musculara a inimii. Acesta are, de asemenea, calitatea de a contracara efectele de diminuare a potasiului a anumitor medicamente si diuretice;
  • Acest fruct contine 13 carotenoizi in cantitati suficiente pentru a avea un impact pozitiv asupra sanatatii. Acesti carotenoizi actioneaza fie ca precursori ai vitaminei A, fie ca antioxidanti. Beta-carotenul este carotenoidul predominant in fructul pasiunii si este cel mai activ in stimularea vitaminei A. Beta-carotenul functioneaza, in acelasi timp, ca antioxidant, impiedicand deteriorarea celulelor si ajutand astfel la reducerea riscului de cancer la san, plamani, piele si stomac. Acest carotenoid este, totodata, benefic in prevenirea cataractei si a bolilor de inima;
  • Fructul pasiunii contine, de asemenea, diferiti steroli de plante care reduc colesterolul din sange. Efectul de scadere a colesterolului din sange se obtine, de asemenea, datorita fibrelor dietetice din componenta acestui fruct. De fapt, fructul pasiunii contine cea mai mare concentratie de steroli gasita in vreun fruct;
  • Alcaloizii prezenti in fructul pasiunii s-au dovedit a fi benefici pentru cei care sufera de diabet de tip 2 prin scaderea rezistentei la insulina si prin contribuirea la imbunatatirea nivelului de zahar in sange;
  • Coaja fructului pasiunii este si ea extrem de avantajoasa pentru sanatatea organismului uman. Aceasta ajuta la reducerea durerii si rigiditatii in cazul celor care sufera de osteoartrita a genunchiului, avand efecte antiinflamatorii si antioxidante;
  • Fibrele dietetice din fructul pasiunii asigura o sanatate digestiva mai buna prin reglarea miscarilor intestinului, prevenirea hemoroizilor si prin stimularea eliminarii toxinelor din colon.