5 afectiuni ale mainii care pot afecta sportivii de performanta

Sportul de performanta poate oferi o multime de satisfactii,in spatele stralucirii reflectoarelor si a succesului se ascund o multime de provocari si riscuri pentru sanatate.

Afectiunile mainii pot avea un impact semnificativ asupra performantei si confortului sportivilor, mai ales in anumite domenii sportive.

Care sunt cele mai comune afectiuni care pot afecta sportivii?

Sindromul de tunel carpian. Este o afectiune comuna intalnita in randul sportivilor de performanta, in special in sporturile care implica miscari repetitive ale mainii si incheieturii mainii (Tenis, baschet, volei, etc). Acest sindrom apare atunci cand nervul median este comprimat in tunelul carpian, ducand la simptome precum furnicaturi, amorteala, slabiciune si durere. Tratamentul poate varia de la optiuni non chirurgicale, cum ar fi modificarea activitatilor care agraveaza simptomele si purtarea unor dispozitive de sprijin pentru incheietura, pana la interventia chirurgicala pentru eliberarea nervului median.

Maladia de Quervain. Este o alta afectiune frecvent intalnita la sportivii de performanta, in special la cei care practica tenisul, tenisul de masa si golful. Aceasta implica inflamarea tendoanelor de la baza policelui si poate provoca umflarea si durerea la baza degetului mare, precum si dificultate in miscarea incheieturii mainii si scaderea puterii de prindere. Tratamentul poate include terapie fizica, administrarea de medicamente antiinflamatoare si, in unele cazuri, interventia chirurgicala pentru eliberarea tendoanelor inflamate.

Epicondilita laterala (Tennis Elbow). Este o afectiune dureroasa a cotului care apare din cauza suprasolicitarii. Sporturile care implica utilizarea rachetelor, precum tenisul, pot creste riscul de dezvoltare a acestei afectiuni. Durerea si sensibilitatea de-a lungul partii exterioare a cotului sunt simptome comune. Tratamentul poate include terapie fizica, folosirea unor antiinflamatoare si, in cazuri severe, interventia chirurgicala pentru a repara tendoanele deteriorate.

Trigger Finger. Este o afectiune in care unul dintre degete se blocheaza intr-o pozitie indoita si nu se poate indrepta sau indoi liber. Sportivii care utilizeaza adesea mainile pentru prindere sau miscari repetitive pot fi predispusi la aceasta afectiune. La fel ca si in celelalte cazuri, tratamentul poate implica terapie fizica, antiinflamatoare si, in unele cazuri, interventia chirurgicala pentru eliberarea tendonului.

Fracturile. Sunt adesea intalnite, in special in sporturile de contact sau cele care implica utilizarea mainilor in mod intens. Fracturile pot varia in gravitate, de la fracturi minore care necesita doar imobilizare si recuperare pana la fracturi severe care pot necesita interventie chirurgicala pentru stabilizare si vindecare adecvata.

Sportul de performanta aduce cu sine nu numai satisfactii si realizari, ci si riscuri pentru sanatatea celor care il practica. Daca esti sportiv, este important sa fii constient de aceste afectiuni si sa iei masuri preventive pentru a reduce riscul de deteriorare si pentru a mentine sanatatea si functionalitatea mainilor pe termen lung. Consultarea regulata a medicului si respectarea indicatiilor acestuia obligatorii ori de cate ori apare o durere sau chiar un disconfort in zona mainilor.

About the author
articolesite

Leave a Comment