5 Obiceiuri care provoaca balonare

Balonarea, care nu este nimic mai mult decat excesul de gaze prins in tractul digestiv, nu este provocata doar de alimentele pe care le consumi. Unele obiceiuri de zi cu zi ar putea fi vinovate pentru burta acea marita care simti ca te deranjeaza. Senzatia de umflare este, de fapt, una dintre cele mai frecvente neplaceri la nivelul stomacului, sustin specialistii in gastroenterologie si nutritie.

Desi, de foarte multe ori, mancarea este cea care determina aparitia acestei probleme, exista si alti factori ce cauzeaza balonare.

1. Mestecatul gumei.

Veste proasta pentru persoanele care adora gumele: daca burtica ta simte efectele, inseamna ca este timpul sa limitezi mestecatul acestor pastile mentolate. “Multi oameni prefera sa mestece guma pentru a impiedica rontaitul gustarilor intre mese, dar atunci cand mesteci guma, inghiti involuntar destul de mult aer”, spune nutritionistul dietetician Bonnie Taub-Dix, R.D.N. Acest exces de aer va face ca intestinele sa se simta ca un balon. In plus, majoritatea gumelor contin alcooli de zahar, care de asemenea pot provoca gaze si umflare.

2. Consumul de lichide cu ajutorul paiului.

Un pai plin de culoare ar putea face ca limonada ta de dimineata sa arate si mai bine in poza de Instagram, dar nu iti va face niciun fel de favoruri. “De fiecare data cand savurezi o bautura cu paiul, aerul vine in fata lichidului”, spune Taub-Dix. Chiar si sticlele de apa reutilizabile cu paie incorporate pot provoca probleme.

3. Sforaitul in timpul noptii.

Te simti putin balonat dimineata, imediat ce te trezesti? Inseamna ca, cel mai probabil, sforai sau cel putin respiri pe gura in somn. Cei mai multi oameni care sufera de apnee in somn se lupta si cu balonarea dimineata.

4. Consumul de prea multe fibre.

Da, fibrele te pot ajuta sa te simti plin mai repede pentru a pierde in greutate, pe langa faptul ca promoveaza sanatatea inimii. Dar, inainte de a manca un castron plin de cereale integrale, seminte de chia si porumb, fa o pauza. Impiedica aportul de fibre simultan pentru a preveni balonarea. In schimb, concentreaza-te asupra cresterii treptate a cantitatii de fibre, in mai multe saptamani. Astfel ii vei oferi stomacului tau mai mult timp pentru a produce enzimele necesare pentru a digera fibrele. Totodata, ar trebui sa te limitezi doar la consumul de fibre de la alimente neprelucrate, cum sunt legumele, fructele si cerealele integrale. Multe alimente ambalate sunt fortificate cu inulina, o forma de fibra care este deosebit de dura pentru stomac.

5. Stresul

Ce rau nu face stresul? In timp ce hormonii iti pot agrava sistemul digestiv si iti pot provoca gaze si balonare, stresul poate, de asemenea, sa te grabeasca in timpul mesei, impiedicand digerarea corecta a alimentelor.

About the author
articolesite