Majoritatea felurilor de mancare pe care le consumam contin substante nocive si cel mai bine ar fi sa consumam doar produse bio. Numeroase substante toxice se consuma chiar in fiecare zi fiind prezente in tot felul de alimente obisnuite. Sa mananci sanatos poate fi in acest caz o adevarat provocare.
Iata substantele nocive care ar trebui sa fie evitate in felurile de mancare pe care le prepari.
Olestra. Este un substitut al grasimilor care nu aduce trigliceride, nici calorii sau colesterol. Pare perfect, nu? Dar odata ce ajunge in organism poate diminua vitaminele solubile si carotenul care au un rol foarte important pentru sanatate.
Uleiul vegetal bromat. Este o substanta care actioneaza pe post de emulsifiant pentru ca aditivii din bauturi sa nu ajunga la suprafata. Poate cauza probelme cu tiroida, boli auto-imune si chiar cancer.
Azobisformamida. Este un produs chimic sintetic care se foloseste mai ales in State pentru a albi si a rafina faina. Ingerarea sa poate provoca astm si alte probeleme ale cailor respiratorii.
Hormonii sintetici. Din pacate foarte multe produse lacatate de pe piata contin urme de hormoni cu care sunt injectate vacile pentru a se stimula productia de lapte. Laptele poate sa contina astfel urem importante de IGF-1 care poate sa creasca insulina si care poate provoca boli cronice si cancer.
Clorura de sodiu. Este ingredientul nociv numarul 1 care in mici doze nu ne afecteaza, dar pe care il consumam in exces si care este prezent in numeroase produse de pe piata. Excesul de sare este legat de hipertensiune, de retentia de apa si de diverse patologii inflamatorii.
Nitritii si nitratii de sodiu. Sunt substantele care se folosesc pentru ca unele carnuri transformate sa fie mai fresh si mai apetisante. Ingerarea lor este legata de un risc ridicat de a suferi de cancer de colon si de sindorm metabolic. Se pot gasi in carnati, in sunca, chorizo sau mortadella.
BHA si BHT. Sunt aditivi derivati din petrol care sunt folositi in unele ingrediente pe post de conservanti. Se gasesc in cereale, in guma sau unt.