Alimentație, dietă și nutriție pentru boala celiacă

Ce ar trebui să evit să mănânc dacă am boala celiacă?

Evitarea alimentelor cu gluten, o proteină găsită în mod natural în grâu, secară și orz, este esențială în tratarea bolii celiace. Îndepărtarea glutenului din dieta dvs. va îmbunătăți simptomele, vă va vindeca leziunile intestinului subțire și va preveni deteriorarea în timp. Deși este posibil să evitați anumite alimente, vestea bună este că există multe alimente bio fără gluten sănătoase.

Ar trebui să evitați toate produsele care conțin gluten, cum ar fi cele mai multe cereale, boabe și paste făinoase și multe alimente procesate. Asigurați-vă că citiți cu atenție listele cu ingrediente  pentru a vă asigura că produsele alimentare pe care doriți să le mâncați nu au gluten. În plus, discutați despre alimentele fără gluten cu un dietetician sau medic specialist care se specializează în boala celiacă.

Ce ar trebui să mănânc dacă am boala celiacă?

Alimente precum carnea, peștele, fructele, legumele, orezul și cartofii fără aditivi sau condimente nu conțin gluten și fac parte dintr-o dietă echilibrată. Puteți să consumați tipuri de pâine, paste făinoase și alte alimente fără gluten, care sunt acum mai ușor de găsit în magazine, restaurante și la companii de alimente speciale. De asemenea, puteți mânca orez, cartofi, soia, amarant, quinoa, hrișcă sau făină de fasole în loc de făină de grâu.

În trecut, medicii și dieteticienii au sfătuit persoanele ce sufereau de această boală să nu mănânce ovăz. Dovezile sugerează că majoritatea persoanelor care suferă de această boală pot mânca în condiții de siguranță cantități moderate de ovăz, atâta timp cât acesta nu a intrat în contact cu glutenul de grâu în timpul procesării.

Când faceți cumpărături și mâncați, amintiți-vă să:

  • citiți etichetele produselor alimentare – în special pe produsele alimentare conservate, congelate și prelucrate – pentru ingredientele care conțin gluten
  • identificați alimentele etichetate “fără gluten”;
  • întrebați serverele de restaurante și bucătarii cu privire la modul în care pregătesc mâncarea și ce se află în ea
  • aflați dacă este disponibil un meniu fără gluten
  • solicitați un meniu special în cazul în care participați la o petrecere sau orice alt fel de adunare socială

Este o dietă fără gluten sănătoasă dacă nu am boală celiacă?

În ultimii ani, mai mulți oameni fără boală celiacă au adoptat o dietă fără gluten, crezând că evitarea glutenului este mai sănătoasă sau poate ajuta la scăderea în greutate. Nu există date curente care să sugereze că publicul larg trebuie să mențină o dietă fără gluten pentru pierderea în greutate sau pentru îmbunătățirea sănătății.

O dietă fără gluten nu este întotdeauna o dietă sănătoasă. De exemplu, o dietă fără gluten nu poate furniza suficiente substanțe nutritive, vitamine și minerale de care are nevoie organismul, cum ar fi fibrele, fierul și calciul. Unele produse fără gluten pot fi bogate în calorii și zahăr.

Boala celiacă nu reprezintă un capăt de lume. Există multe alimente și produse gustoase care înlocuiesc cu brio majoritatea alimentelor ce conțin gluten. Trebuie însă să vă asigurați de calitatea acestora!

About the author
articolesite