Fiecare gastronomie in parte are particularitatile sale, gusturile sale, retetele si savorile sale. Fiecare gastronomie in parte dispune de ingredientele sale vedeta. Bucataria japoneza este exemplul perfect impreuna cu faimosul sau regim Okinawa, fiind considerata una din cele mai bune stiluri alimentare din lume.
Orezul. Te gandesti cu siguranta la faptul ca orezul nu are nimic inedit. Il consumam si noi destul de des. Insa, in Japonia, orezul reprezinta baza alimentatiei si japonezii il consuma zi de zi. Noi consumam zi de zi paine. In Japonia, painea este aproape inexistenta. Orezul este digerat mult mai usor. Pe plan nutritional, orezul contine glucide complexe si vitamine din grupa B. Contine si proteine, minerale si fibre. Opteaza pentru orezul integral.
Ceaiul verde. Ceaiul este cea mai populara bautura din Asia. Consumul sau pare sa aiba un rol esential in sanatatea si longevitatea locuitorilor de aici. Supranumita « bautura imortalitatii », ceaiul verde contine flavonoide, antioxidanti puternici. Printre beneficiile numeroase ale ceaiului verde amintim scaderea nivelului de colesterol, protejand astfel inima, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si a unui numar mare de tipuri de cancer. Ceaiul verde este aliatul plamanilor nostri, un antiviral puternic. Ne ajuta sa pierdem in greutate si sa ne pastram in forma.
Algele. Japonia poseda o mare diversitate de alge. Raioane intregi din supermarketurile japoneze le sunt dedicate. Cea mai cunoscuta alga este fara indoiala nori. De altfel, in japoneza nori inseamna alga. In afara de nori, japonezii mai consuma wakami si kombu, doua tipuri de alge ce pot fi degustate in stare naturala sau sub forma de salate sau uscate. Algele sunt bogate in proteine si in vitamine din grupa B dar si in minerale. Studiile demonstreaza ca anumite varietati permit lupta impotriva cancerului. Datorita antioxidantilor continuti, fibrelor si fitosterolilor, algele sunt benefice impotriva bolilor cardiovasculare, diabetului si hipertensiunii.
Ghimbir. Un clasic in cadrul bucatariei asiatice, ghimbirul este o radacina cunoscuta insa mai putin consumata la noi in tara. Mare pacat deoarece ne privam de numeroase beneficii. Beneficiile sale sunt numeroase in sfera digestiva in special: reduce senzatia de greata, accelereaza digestia, favorizeaza circulatia si are efect antiinflamator.