Aurul in medicina. Cat de pretios este metalul pentru sanatate?

Aurul este unul dintre cele mai maleabile metale de pe Pamant, nu doar pentru capacitatea lui de a fi modelat, ci si pentru numeroasele aplicatii pe care le are. Cei mai multi dintre noi il folosim pentru un inel de logodna, un cadou pentru o persoana draga sau o investitie pe termen lung. Ceea ce putini stiu insa, este ca aurul este utilizat adeseori si in medicina, iar acest lucru nu este de azi, de ieri.

De cand a inceput aurul sa fie folosit in medicina?

Inca din antichitate, metalul care a starnit razboaie si a construit visuri a fost asociat cu nemurirea si cu zeii, crezandu-se ca ofera sanatate si tinerete. In Egipt, cu aproximativ 5000 de ani in urma, metalul pretios era folosit pentru o bautura purificatoare. In aproximativ aceeasi perioada, insa in China, acelasi aur era folosit pentru diverse tincturi medicinale. Pe lista tarilor care au folosit aurul in medicina putem trece si India, unde acesta trata infertilitatea, diabetul si astmul, dar si o multime de alte comunitati dezvoltate medical in acea perioada.

In ce domenii ale sanatatii poate sa fie folosit acest metal?

  • In stomatologie. Etruscii foloseau fire de aur pentru fixarea dintilor falsi inca din secolul 7 Inainte de Hristos. Faptul ca este maleabil, nu rugineste si nu provoaca reactii adverse il fac perfect pentru dintii falsi.
  • In vaccinare. Recent, mai exact in 2010, cercetatorii de la Universitatea Bufafalo au ajuns la concluzia ca aurl poate sa fie folosit impotriva potentialelor pandemii, cum ar fi cea produsa de virusul H1N1.
  • In lupta impotriva cancerului. Exista mai multe medicamente anti-cancer, precum cisplatina, care contin platina si distrug celule canceroase. Se pare ca aurul este chiar mai eficient, distrugand celulele canceroase si evitand efectele adverse precum caderea parului.
  • Pentru vindecarea artritei. Auranofin este un medicament folosit impotriva artritei reumatoide folosit fie ca injectie, fie ca tableta, care contine aur si este foarte eficient.

Nu este de mirare, asadar, ca se duc lupte incredibile pentru exploatarile de aur din lume. Nu este un simplu metal pretios ce arata bine, ci poate veni la pachet cu mult mai multe avantaje pe care absolut orice om si le doreste.

About the author
articolesite