Bebelușii pot face carii dentare?

Caria este unul dintre principalii dușmani pentru sănătatea noastră orală. Mulți oameni cred că sunt mai frecvente la copii din cauza igienei orale deficitare sau incorecte și a unui aport ridicat de zaharuri. Adevărul este că acestea reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru consultațiile dentare și pot apărea la orice vârstă. De fapt, știați că bebelușii pot avea carii dentare?

Da, este adevărat. Acestea sunt denumite în mod obișnuit carii timpurii sau carii ale copilăriei. La început s-a crezut că apariția lor a fost asociată cu utilizarea prelungită a biberonului, dar astăzi știm că acestea răspund la multiple cauze și nu doar la biberon. Prin urmare, este de preferat să vorbim despre cariile dentare timpurii sau cariile copilăriei.

Ce sunt cariile din prima copilărie și de ce apar?

Cariile dentare sunt zone deteriorate permanent pe suprafața dinților, cauzând cavitati. În cazul copilăriei timpurii, acestea afectează mai mulți dinți de lapte la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani. În ciuda faptului că este o problemă dentară pentru copii, aceste carii evoluează foarte repede și pot provoca daune serioase la dinții celor mici.

De ce apar cariile timpurii?

Există mulți factori care pot influența aspectul cariilor la bebeluși, printre care subliniem următoarele:

 • O infecție bacteriană. Primul lucru de reținut este că aceste carii timpurii sunt un proces infecțios și ca atare pot fi contagioase. Prin urmare, este foarte important ca părinții să nu împartă obiecte precum tacâmurile cu copiii lor, de exemplu, când gustă mâncarea pentru a-i măsura temperatura înainte de a o da bebelușului.
 • Zahăr. Este inamicul numărul unu al sănătății, în general, și al sănătății bucale, în special. Este foarte important să vă asigurați că dieta celor mici nu are un conținut ridicat de zahăr și nu trebuie să recurgeți la „trucuri” vechi, precum înmuierea suzetei în miere sau zahăr.
 • Igiena orală deficitară sau incorectă. Igiena orală ar trebui să fie o prioritate la orice vârstă. Asta include și copiii, bebelușii.
 • Caracteristici intraorale favorabile. În unele cazuri, pH-ul salivei sau consistența acesteia pot duce la apariția cariilor. Din acest motiv, este esențial ca, din primul an de viață, copiii să participe periodic la controale dentare. Este cel mai bun mod de a preveni bolile și patologiile orale.

Simptomele cariilor timpurii

Ca și la copii, adolescenți sau adulți, cariile apar asociate cu o serie de simptome care pot provoca disconfort bebelușilor, și anume:

 • Durere
 • Infecţie
 • Tulburări gastrointestinale
 • Pierderea prematură a dinților
 • Dificultăți de mestecat
 • Iritabilitate
 • Probleme cu somnul

Cum se previn cariile timpurii?

Există o serie de factori care pot ajuta la prevenirea acestui tip de carie dentară:

 • Aveți grijă de dietă. Atât în ​​timpul sarcinii, cât și în primii ani de viață ai copilului. Limitarea consumului de zaharuri în aceste etape este esențială.
 • Bună igienă orală. Este necesar să începeți o rutină de îngrijire orală de la nașterea copilului. La început, este suficient să înmuiați un ttifon steril în apă sau în ulei de cocos și să masați ușor gingiile pentru a obișnui treptat copilul cu rutina de spălare a dinților.
 • Controale dentare periodice. Nu numai pentru bebeluș, care ar trebui să meargă la primul său control după ce a împlinit un an, ci și pentru părinți și îngrijitori. În acest fel, este prevenită și posibilitatea apariției cariilor la copii.

Cum ar trebui să fie igiena orală la copii?

De la naștere, este important să obișnuiți copilul cu procesul de igienă orală. După cum am menționat, în primele etape, când încă nu au dinți, puteți utiliza o dată pe zi (de preferință seara) un tifon steril sau un degetar (există din silicon, latex și, de asemenea, țesături) umezit în apă sau ulei de cocos pentru a-i masa gingiile.

Odată cu erupția primilor dinți, apare prima utilizare a periuței de dinți. Aceasta ar trebui să fie din cauciuc sau foarte moale. Din nou, este de preferat ca periajul să se realizeze o dată pe zi și, de preferință, seara. Periajul trebuie să fie foarte delicat pentru a evita generarea de senzații neplăcute în gura copilului. 

Procesul de igienă orală variază de-a lungul anilor. Diferite periuțe de dinți, mișcări noi, paste de dinți, apă de gură … Dacă aveți întrebări despre cum să efectuați această rutină, contactați echipa Life Dental Spa. Echipa de Lifedentiști, formată din profesioniști, vă vor explica în detaliu cum să o faceți. Și nu uitați de controlul regulat!

About the author
articolesite

Leave a Comment