Bolile cauzate de stilul de viata modern

Bolile cauzate de stilul de viata modern al secolului XXI

De-a lungul istoriei, oamenii mureau de batranete, boli infectioase, malnutritie, accidente, razboaie, saracie, salubritate precara si ingrijire medicala necorespunzatoare. In ziua de azi, datorita medicinii moderne, multe dintre bolile infectioase se vindeca prin vaccinare, tratament cu antibiotice si prin ingrijire medicala corecta. De asemenea, cazurile de deces cauzate de saracie, razboaie si malnutritie sunt tot mai putine. Dar alte boli devin cauzele mortii in lumea moderna. Din cauza industrializarii si poluarii, aceste boli moderne tind sa fie la fel de periculoase precum cele populare in secolele anterioare. De exemplu, bolile legate de obezitate, infarctul, accidentele vascular cerebrale, Alzheimer-ul, diabetul, bolile pulmonare si afectiunile hepatice reprezinta un risc sporit in perioada moderna a lumii dezvoltate, in conformitate cu statisticile din SUA, dar si cu cele din Romania.

Date statistice privind bolile cauzate de stilul de viata din SUA, cea mai dezvoltata tara a lumii

Conform statisticilor, in 1900, primele trei cauze de deces in SUA erau pneumonia, gripa si tuberculoza. In 1990, datele aratau ca circa 60% din decese erau cauzate de bolile infectioase, bolile de inima si de cancer. In conformitate cu aceste statistici, bolile survenite din cauza stilului de viata modern, in special cancerul si bolile cardiovasculare, au fost principalele cauze de deces la sfarsitul secolului XX. Tot aceste date evidenteaza faptul ca accidentele de diferite tipuri erau, in acea perioada, cauza mortalitatii in randul persoanelor de circa 40 de ani, cancerul pentru cei cu varsta de 70 de ani, iar bolile cardiace si accidentele vascular cerebrale erau cauza mortalitatii pentru persoanele in jurul varstei de 85 de ani.

Aceste statistici indica o crestere a riscului de deces din cauza stilului de viata in Statele Unite ale Americii, dar sunt, de fapt, valabile pentru cea mai mare parte a lumii dezvoltate. De exemplu, in Romania, cancerul si bolile de inima reprezinta principalii dusmani ai sanatatii, in special in randul persoanelor sedentare, care mananca incorect si care au, in general, un stil de viata nesanatos. Toate aceste riscuri pot fi prevenite si chiar vindecate daca stilul de viata se schimba prin adoptarea unei diete alimentare corespunzatoare, prin exercitii fizice, prin reducerea consumului de alcool si tutun, prin crearea unui mediu curat, prin controale medicale regulate si, nu in ultimul rand, prin gestionarea stresului.

In secolul XXI, viata noastra s-a simplificat foarte mult datorita avansarii tehnologiei. Din pacate, insa, acest lucru vine cu cateva aspecte neplacute care ne afecteaza sanatatea.

Iata, asadar, principalele 3 boli cauzate de stilul de viata modern al secolului nostru:

1. Boala Alzheimer

Este o forma de boala a creierului ale carei cauze inca nu sunt pe deplin cunoscute. Este o afectiune ce deterioreaza celulele creierului, in special pe cele care se ocupa de memorie. Desi nu exista un tratament pentru aceasta boala devastatoare, se pare cu nutritia sanatoasa poate sa ii incetineasca evolutia.

2. Arterioscleroza

Este cea mai frecventa boala vasculara grava, fiind reprezentata de ingrosarea peretelui arterial si de insuficienta oxigenarii a inimii si a creierului. Aceasta boala apare mai ales la persoanele cu varste inaintate si este legata de obezitate, hipertensiune arteriala si diabet.

3. Cancerul

Aceasta boala este caracterizata prin cresterea anormala a celulelor. Exista in jur de 150 de tipuri de cancer, iar cauzele lor sunt diferite si extrem de complexe. Cancerul este, cu certitudine, una dintre bolile secolului XXI, in special in tarile dezvoltate. In randul barbatilor, cancerul este, de cele mai multe ori, de prostata, pulmonar, colorectal si de piele. Femeile, pe de alta parte, sufera de cancer de san, cancer pulmonar, cancer de col uterin si cancer tiroidian. Cauzele acestei boli sunt variate si inca nu sunt pe deplin cunoscute, insa genetica si mediul de viata s-au dovedit a fi deseori factori de luat in seama cand vine vorba de cancer. Desi este dificil de vindecat, prin schimbarea stilului de viata si printr-o alimentatie corecta, cancerul poate fi invins.

About the author
articolesite