Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Cu toate acestea, foarte multe persoane ignora acest lucru si nu consuma toate alimentele de care ar avea nevoie.
Micul dejun este de asemenea crucial daca iti doresti sa incepi ziua intr-un mod cat mai echilibrat si sa fii plin de energie intreaga zi. Iata care sunt cele mai sanatoase optiuni.
Ce inseamna un mic dejun echilibrat? Un mic dejun echilibrat ar trebui sa contina cantitatile necesare, adica nici prea mult nici prea putin, de hidrati de carbon, de proteine, de grasimi sau de fibre.
Astfel, corpul va reusi sa il digere si sa il asimileze asa cum trebuie. Vom simti ca avem mai multa energie si vom fi bine dispusi intreaga zi.
Alimentele care ar trebui sa faca parte dintr-un mic dejun sanatos. In functie de gusturi, de stilul de viata sau de rutina zilnica, iti poti prepara un mic dejun sanatos, care sa contina:
- cereale integrale – cele mai frecvente sunt fulgii de ovaz care se pot manca la fel ca si cerealele muesli sau fierti. Daca preferi un sandwich ar trebui sa il prepari cu o paine care contine faina integrala de grau, de secara sau de alac.
- bauturi vegetale – de orez, de ovaz, etc.
- derivate din produse lactate usor de digerat – kefir, iaurt sau branza proaspata.
- fructele uscate. Sunt bogate in zaharuri santoase si vin cu energie pentru intreaga zi. Consuma smochine, curmale, prune sau stfide.
- sucurile naturale de fructe si legume.
- semintele crude de floarea soarelui, de susan, de in sau de dovleac. Se poate folosi si uleiul preparat din acestea, dar sa fie de prima presa.
Cele mai bune idei:
- un sandwich cu paine integrala cu hummus si branza.
- muesli cu un produs lactat- kefir.
- un suc smoothie din fructe proaspete si uscate.
- mere cu prune uscate, cu iaurt si nuci.
- fulgi de ovaz preparati cu o bautura vegetala, scortisoara si pere.
- paine prajita cu maioneza si avocado.
- branza cu miere, cu nuci si banane.
- o bautura vegetala cu cereale integrale si cacao.