Castanele, o sursa excelenta de energie

Energetice si remineralizante, castanele comestibile sunt ideale de consumat atat dulci cat si sarate. In plus, sunt cele care vin cu o latura festiva pentru toate preparatele.

Care sunt insa principalele atuuri ale castanelor atunci cand vine vorba despre sanatate?

Sunt cele mai bune surse de fibre. 30 de grame de castane pe zi sunt foarte utile pentru senzatia de satietate si pentru a lupta contra constipatiei. Castanele contin in medie 4 grame de fibre pe 100 de grame.

Sunt slabe in grasimi. Castanele contin mai putin de 2 grame de lipde la suta de grame. Adica mult mai putine decat alte fructe in coaja. In plus, este vorba doar despre grasimi bune.

Sunt bogate in fosfor. Acest mineral este indispensabil pentru buna sanatate a dintilor si a oaselor. 100 de grame de castane pot acoperi peste 7% din aporturile zilnice recomandate.

Castanele sunt cele mai bune pentru a furniza energie sportivilor. In plus, ii ajuta sa se recupereze. Castanele vin si cu o cantitate importanta de glucide dar si cu fier sau potasiu. Glucidele lor sunt in mare majoritate lente deoarece au mai putin de 4% zaharuri. Deci sunt o sursa excelenta de energie pe termen lung. Iar 100 de grame de castane acopera in jur de 20% din nevoile de potasiu si peste 7% din cele de fier. Si chiar daca este vorba despre un fruct, sunt cele mai bune de consumat inainte de un antrenament mai intens. Pot inlocui de minune un fel de mancare bazat pe alimente feculente.

Castanele sunt suportate foarte bine si de catre cei care sunt intoleranti la gluten. Proteinele sale nu contin gluten, o substanta care poate provoca la persoanele intolerante crampe, diaree sau anemie. Se pot consuma deci sub forma de faina, piure, paine sau compot.

Castanele pot contribui la buna functionare a sistemului nervos. Castanele contin diverse elemente benefice precum vitamina B9, B6 sau magneziu, ideale pentru a lupta contra stresului si pentru a stimula sistemul nervos.

Se pot consuma alaturi de pui pentru a obtine cea mai interesanta cantitate de proteine si foarte putine lipide. Puiul umplut cu castane este delicios. Pestele este foarte bogat in acizi grazi omega 3 benefici si este delicios posat servit alaturi de castane, esalote, anason si patrunjel.

About the author
articolesite

Leave a Comment