In fata rafturilor cu sortimente de faina fara gluten esti indecisa si nu stii ce sa alegi? Nu stii cum sa le combini pentru a obtine cele mai sanatoase dar si cele mai savuroase preparate? Nu stii care este cea mai buna alternativa la faina de gluten? Iti venim in ajutor cu cateva sfaturi.
Regula de baza- trebuie sa le asociezi cat mai bine. Daca prajitura ta preferata contine 150 de grame de faina de grau, nu ar trebui sa o inlocuiesti in totalitate cu 150 de faina fara gluten ci mai degraba cu 75 de grame faina de orez si cu 75 de grame de faina de hirsca de exemplu.
Asociind mai multe tipuri de faina fara gluten in cadrul aceluiasi preparat vei obtine un fel de mancare echilibrat si vei reusi sa scapi de eventualele carente.
Tipurile de faina fara gluten « must have ».
- faina de orez cu o savoare destul de neutra ideala pentru o multime de preparate, de la prajituri pana la sosuri. Se potriveste de minune cu orice alt tip de faina.
- faina de hrisca. Are o culoare gri si vine cu un gust rustic inimitabil in preparate. Se poate folosi atat in preparatele sarate cat si in cele mai dulci. Se potriveste de minune cu faina de orez.
- faina de mei. Este cea care vine cu mai mult relief pentru preparate.
Tipurile de faina fara gluten originale.
- faina de castane este savuroasa si colorata se poate folosi in prajituri si tarte alaturi de o faina cu un gust neutru- cea de orez sau cu amidonul de porumb.
- faina de teff. Tefful sau meiul etiopian care este din ce in ce mai popular in randul cerelalelor. Are o culoare inchisa, o savoare foarte placuta apropiata de cea a painii integrale.
- faina de amaranth. Vine cu o textura foarte moale pentru toate preparatele tale precum painea sau prajiturile.
- faina de lupin. Lupinul este o sursa foarte buna de proteine vegetale iar faina de lupin se poate folosi intr-o multime de feluri.
- faina de naut. Are o savoare si o textura foarte placuta si se se poate folosi in preparatele sarate. Este o faina destul de grea care ar trebui asociata cu una mai lejera.
- faina de spelta. Are o nuanta de auriu si o savoare placuta, care contine putin gluten si care se poate folosi intr-o multime de retete.