Ce este consilierea psihologica?

Psihologia este studiul minții și al comportamentului. Psihologii explorează concepte precum percepția, cogniția, atenția, emoția, motivația, funcționarea creierului, personalitatea, comportamentul și relațiile interpersonale, inclusiv rezistența psihologică, rezistența familiei și alte domenii. Psihologia ca practică, implică diverse discipline precum psihologia clinică, psihologia comportamentală, psihologia mediului, psihologia criminală, psihologia consumatorului etc.

Fiecare dintre disciplinele psihologiei are propriul său set de procese, tehnici, standarde și metodologii acceptate care trebuie învățate și urmate. Este o știință aplicată, astfel încât măsurarea cantitativă a progresului este posibilă.

Dintre numeroasele tipuri de psihologie, cea pe care o cunoaștem cel mai mult este consiliere psihologica. Motivul clar pentru familiaritatea sa este, consiliere psihologica cuprinde o varietate de funcții de-a lungul vieții noastre.

Consilierea psihologica este o specialitate din cadrul psihologiei profesionale care se concentrează pe facilitarea funcționării personale și interpersonale de-a lungul vieții. Specialitatea acordă o atenție deosebită preocupărilor emoționale, sociale, vocaționale, educaționale, legate de sănătate, de dezvoltare și organizaționale.

Unele teme unificatoare în rândul psihologilor de consiliere includ un accent pe atuurile și punctele forte, interacțiunile persoană-mediu, dezvoltarea educațională și a carierei, interacțiuni scurte și un accent pe personalități intacte.

Mergi la o școală sau la o facultate, acolo va fi consilier și pentru studenți și profesori, sau dacă mergi la orice organizație (de afaceri și non-business deopotrivă), vei găsi acolo un psiholog. Aceștia sunt oameni care s-ar putea să nu se formeze. o parte din funcționarea întregii instituții, dar ele sunt importante pentru a ajuta la menținerea stabilității fundației, pe care se construiește instituția, adică OAMENII.

Mintea umană, din când în când, are nevoie de îngrijire proprie. Poate că nu există nicio îngrijorare majoră (sau poate una!), dar chiar și atunci, povara vieții de zi cu zi ajunge la minte și își pierde calea. Meseria de consiliere a psihologilor presupune a ajuta oamenii să facă față acestor probleme, mari și mici, astfel încât oamenii să-și poată desfășura viața cu ușurință.

În ultimele decenii, consilierea psihologica ca profesie s-a extins și este acum reprezentată în numeroase țări din întreaga lume. Un psiholog online de consilier, ca orice alt psiholog, este un profesionist calificat, cu licență de practică. Există reguli și linii directoare în consiliere psihologica care trebuie respectate, iar încălcările pot fi pedepsite.

Procesul și rezultatul psihologiei consilierii

1. Procesul de consiliere se referă la începutul și continuarea unei consilieri. Răspunde la întrebările Cum și de ce.

2. Cele două întrebări importante puse sunt: ​​„De ce are loc consilierea?” și „Cum se face?”

3. Prima întrebare este importantă deoarece ne oferă un motiv de acțiune. Odată cu răspunsul la prima întrebare, psihologul este în măsură să determine cum anume ar trebui să avanseze în scenariul de dare.

4. A doua întrebare, permite stabilirea unui curs adecvat pentru a efectua consilierea. Amintiți-vă întotdeauna că nu există doi oameni și, prin urmare, nici două minți nu sunt niciodată la fel. Ambele trebuie văzute și tratate diferit.

5. Rezultatul consilierii vorbește despre înțelegere, dacă consilierea este sau nu eficientă.

6. Daca consilierea se dovedeste a fi eficienta, atunci este nevoie sa intelegem in ce conditii s-a dovedit a fi eficienta si daca efectul a fost de durata sau nu.

7. Dacă consilierea se dovedește ineficientă, atunci este nevoie să înțelegem de ce este așa și ce s-ar putea face pentru ca aceasta să fie eficientă.

8. Rezultatele sunt ușor de măsurat prin reducerea simptomelor, schimbarea comportamentului sau îmbunătățirea calității vieții. Subiectele explorate în mod obișnuit în studiul procesului și rezultatului de consiliere includ variabilele terapeutului, variabilele clientului, relațiile etc.

9. Relația client-terapeut joacă un rol vital în asigurarea faptului că consilierea este eficientă. Dacă relația este compromisă sau nu este satisfăcătoare din orice motiv, rezultatul se schimbă drastic.

Trebuie să avem în vedere că aici vorbim de doi indivizi. Nu sunt una, ci două minți implicate în întreaga discuție. Unul dintre client și celălalt al psihologului. În timp ce clientul poate fi cel supus procesului, un psiholog este, de asemenea, ținut de diverse îndrumări și standarde care trebuie urmate cu strictețe. Foarte des, acest lucru creează o graniță invizibilă între cei doi și clientul poate sfârși neintenționat prin a ascunde lucruri.

Prin urmare, un psiholog consilier trebuie să fie foarte conștient și receptiv de cuvintele și emoțiile clientului.

Beneficiile consilierii (pentru client)

• Te ajută să te simți mai bine cu tine însuți
• Evidențiază o latură a ta, de care poate nu erai conștient.
• Îți oferă un sentiment de siguranță și confort
• Te ajută să dezvălui fapte despre tine pe care s-ar putea să nu le poți spune altora
• Îți oferă direcție și claritate de gândire
• Reduce stresul și oferă liniște sufletească

Beneficiile consilierii (pentru psiholog)

• Îmbunătățește abilitățile de observare
• Dezvoltă un sentiment de empatie
• Ajută la înțelegerea comportamentului uman
• Ajută la auto-dezvoltarea prin intermediul celorlalți
• Oferă sentimentul de a fi plin de resurse

Ca să fiu sincer cu tine, eu personal nu aveam nicio idee că psihologii au experimentat vreun beneficiu din ascultarea oamenilor care vorbesc despre propriile probleme! Dar sunt corectat.

Consilierea psihologica permite fluxul liber al gândirii, care este extrem de eliberator.

About the author
articolesite

Leave a Comment