Ce este scleroza multipla?

Se pare ca aproape toata lumea cunoaste pe cineva cu scleroza multipla. Din anumite motive, aceasta boala afecteaza femeile de doua ori mai des decat barbatii. Statisticile spun ca aproximativ 400 000 de persoane din SUA si aproape 2,1 milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu scleroza multipla.

Ce este scleroza multipla?

Scleroza multipla este o boala autoimuna care afecteaza sistemul nervos central. Aceasta implica in mod obisnuit creierul, maduva spinarii si nervul optic. O tulburare autoimuna inseamna ca organismul se ataca in mod eronat prin distrugerea tesuturilor normale. In cazul sclerozei multiple, corpul ataca celulele nervoase, afectand astfel anumite functii.

Sistemul nostru nervos este alcatuit din celule nervoase cunoscute sub numele de neuroni. Aceste celule sunt responsabile cu gandurile, sentimentele si simturile noastre. De asemenea, ele ne ajuta sa controlam functiile motrice ale corpului nostru, cum ar fi mersul pe jos si vorbirea.

Cum arata un neuron?

Corpul celular al neuronului numit soma este conectat de capatul neuronului printr-un axon lung. Axoanele unor neuroni pot fi destul de lungi. Unii axoni, cum ar fi cei care se gasesc pe lungimea coloanei vertebrale, pot avea lungimea de cativa metri. Tecile de mielina sunt grupuri de celule izolante care inconjoara axonul. Celulele care alcatuiesc teaca de mielina se numesc celule Schwann.

Cum functioneaza un neuron?

Functia unui neuron este, in esenta, de a comunica. Acesta transmite impulsuri nervoase pe toata lungimea sa. Transmisia functioneaza eficient datorita stratului protectiv exterior din jurul axonului (teaca de mielina). In cel mai simplist mod, teaca de mielina este similara cu invelisul din plastic sau de cauciuc care acopera un cablu electric.

Un exemplu simplu: ochii tai sunt lipiti de aceasta pagina web pentru ca ei capteaza lumina de pe ecranul computerului si o trimit prin neuroni catre creier. Aceste informatii sunt trimise creierului tau ca impulsuri nervoase. Creierul tau proceseaza aceste impulsuri nervoase pentru ca tu sa gasesti sens in ceea ce cauti.

Ce cauzeaza scleroza multipla?

Inca nu se stie cu precizie ce anume cauzeaza scleroza multipla. Cercetatorii considera ca aceasta boala este cauzata atat de factorii genetici, cat si de factorii de mediu. Cine are o ruda de sange cu scleroza multipla are un risc semnificativ mai mare de a face aceasta boala decat o persoana care nu are o astfel de ruda.

Oamenii de stiinta au descoperit de asemenea ca trebuie sa existe un declansator de mediu pentru ca boala sa apara. Au fost identificati mai multi factori declansatori: fumatul, lipsa soarelui, deficitul de vitamina D si infectia virala Epstein-Barr.

Geografia contribuie si ea intr-o oarecare masura la riscul de aparite a sclerozei multiple. Conform datelor stiintifice, frecventa de scleroza multipla creste odata cu indepartarea de ecuator. Acest lucru a fost asociat cu cantitatea de soare pe care o regiune geografica o primeste. Insuficienta soarelui si deficitul de vitamina D sunt asociate cu riscul crescut de scleroza multipla.

Cum afecteaza scleroza multipla un neuron?

Numele acestei boli provine de la acumularea de tesut cicatricial cunoscut sub denumirea de scleroza, care apare in creier si in maduva spinarii. Tesutul cicatricial se produce ca urmare a deteriorarii tecii de mielina. Aceasta boala poate afecta, de asemenea, axonul. Cand se intampla acest lucru, neuronul in sine este deteriorat, impiedicandu-se astfel transmiterea impulsurilor nervoase catre si din creier.

About the author
articolesite