Cele mai bune specializări pe care le poți alege după terminarea liceului

Ai terminat liceul cu brio, ai luat și Bac-ul fără mari probleme, iar acum trebuie să te hotărăști ce vei face mai departe. E un moment dificil, pentru că de această alegere depinde viitorul tău, iar faptul că ești puțin dezorientat nu trebuie să te îngrijoreze.

Ai la dispoziție o multitudine de opțiuni, iar pentru a te ajuta să te hotărăști mai ușor, îți spunem care sunt cele mai căutate specializări ale momentului.

Medicină

Fie că vrei să dai la facultate pentru a deveni medic, fie că urmezi o școală sanitară pentru asistenți medicali, nu trebuie să îți faci griji că nu îți vei găsi de muncă. Sistemul medical din România duce lipsă de specialiști, iar pentru a-i atrage, salariile din Sănătate au crescut considerabil.

În plus te poți angaja și într-o clinică privată sau poți lucra ca medic ori asistent medical generalist în străinătate. Cunoștințele dobândite le poți pune în aplicare oriunde în lume, așa că perspectivele sunt foarte vaste în acest domeniu.

Transporturi aeriene

Aeroporturile și companiile aeriene sunt tot timpul în căutare de personal, iar oferta de joburi disponibile este foarte variată. În cadrul companiilor poți lucra ca pilot de avion sau însoțitor de zbor, iar în aeroport te poți angaja pe un post de controlor de trafic sau la divizia de security.

Vestea bună este că pentru astfel de joburi nu se cer studii superioare, însă trebuie să urmezi niște cursuri care necesită o investiție financiară. Investiția se va amortiza în scurt timp, pentru că salariile din acest sector sunt cu mult peste medie.

Telecomunicații

Domeniul telecomunicațiilor este într-o continuă expansiune, iar în acest context crește și nevoia de forță de muncă. Administratorii de rețea și inginerii specializați în sisteme de telecomunicații  sunt două dintre cele mai ofertante joburi din acest domeniu.

Companiile de telecomunicații recrutează personal de pe piața autohtonă atât pentru filialele din țară, cât și pentru cele din străinătate, ceea ce înseamnă noi oportunități în carieră.

Tehnologia informației

Este deja de notorietate faptul că IT-iștii sunt una dintre cele mai bine plătite categorii de angajați din România. În țară sunt la acest moment circa 125.000 de specialiști IT, dar aceștia satisfac doar într-o oarecare măsură nevoia de pe piață.  Situația este aceeași și în celelalte state europene, de aceea salariile din IT sunt peste tot foarte consistente.

Se estimează că în România ar mai fi nevoie de cel puțin 20.000 de IT-iști până la finele anului 2121, așa că te poți orienta spre acest domeniu, dacă ai și cunoștințele necesare.

Marketing

Domeniul este unul foarte vast, la fel ca și oportunitățile de angajare. Companiile de marketing, branding sau publicitate au nevoie de specialiști în domenii diverse, importante fiind aptitudinile și mai puțin diplomele. Copywriter, specialist SEO, graphic designer, social media manager, digital marketing specialist sau brand consultant sunt doar câteva dintre joburile pentru care poți aplica în acest domeniu.

Juridic

Un element specific acestui domeniu este siguranța locului de muncă, pentru că niciodată, activitatea judecătorilor, avocaților sau notarilor nu va putea fi înlocuită cu mașini sau inteligență artificială. Pentru a lucra în domeniul juridic, trebuie mai întâi să faci Facultatea de Drept apoi de poți orienta către viitoarea profesie.

Cei mai mulți absolvenți optează pentru meseria de avocat și cea de notar, pentru că astfel își pot deschide propriile cabinete. Mai poți lucra ca jurist într-o firmă sau instituție publică sau poți deveni judecător ori procuror.

Acestea sunt cele mai căutate specializări ale momentului, iar trendul nu se va schimba semnificativ în următori ani. Prin urmare,  te poți orienta cu încredere către unul dintre domeniile pe care ți le-am prezentat, iar dacă vei lua munca în serios, te așteaptă o carieră de succes.

 

 

 

About the author
articolesite