Cum se poate trata obezitatea?

Obezitatea este o condiție medicală din ce în ce mai frecventă, inclusiv în rândul copiilor și adolescenților. Obezitatea reprezintă excesul de țesut adipos și o valoare a IMC-ului (raportul dintre greutate și înălțimea la pătrat) mai mare de 30. Obezitatea nu vine la pachet doar cu probleme estetice, încredere de sine scăzută și afectarea vieții sociale, ci și cu afecțiuni medicale grave, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cele articulare, bolile hepatice, depresia și complicațiile în sarcină. Prin urmare, obezitatea trebuie obligatoriu tratată. Iată care sunt metodele terapeutice pentru tratamentul obezității.  

Dietă personalizată

Modificările dietetice reprezintă tratamentul principal în ceea ce privește obezitatea. Obezitatea apare, de cele mai multe ori, din cauza unui aport caloric excesiv și a unei arderi deficitare a caloriilor (aportul este mai mare decât consumul). Excesul de calorii se depune sub formă de țesut adipos (grăsimi). Așadar, o restricție calorică moderată, treptată duce la scăderea în greutate. Este important să se evite dietele restrictive „după ureche”, deoarece acestea duc la fenomenul Yo-Yo – după ce inițial pacientul slăbește, acesta se îngrașă ulterior mai mult decât înainte. Cel mai important este să modifici anumite obiceiuri, treptat, astfel:

  • Scade treptat cantitatea de mâncare pe care o consumi.
  • Renunță la prăjeli – gătește prin fierbere, la grătar, la abur, la cuptor.
  • Renunță la dulciuri și sucuri.
  • Renunță la alimente procesate și fast-food.
  • Mănâncă mai multe fructe, legume, cereale integrale, carne slabă, lactate slabe și pește. 

Este important să apelezi la un nutriționist-dietetician care să te ajute să slăbești sănătos, cu o dietă individualizată, în funcție de particularitățile tale fiziologice. 

Sport și suport psihologic

Activitatea fizică de tip aerobic sau cardio, de intensitate ușoară-moderată, prelungită, te ajută să scazi în greutate. Sportul crește arderea caloriilor și la diminuarea țesutului adipos. Fă zilnic sport, pentru minim 30 de minute! Optează pentru jogging, mers cu bicicleta, dans, circuite HIIT, mers pe jos în pas alert, urcatul scărilor. Poți apela la un antrenor personal, dacă ți se pare dificil să faci această schimbare de unul singur.

De asemenea, ai nevoie și de suport psihologic. Familia, medicul, nutriționistul sau antrenorul personal te poate ajuta în acest sens. Dacă suportul lor nu este suficient, apelează cu încredere la un psiholog. 

Medicamente cu prescripție medicală

Medicul specializat în diabet, nutriție și boli metabolice îți poate prescrie anumite medicamente care ajută la scăderea în greutate prin diferite mecanisme metabolice, dacă acesta consideră că este nevoie. Totuși, este important să știi că modificările stilului de viață sunt în continuare necesare. Atenție! Aceste medicamente nu trebuie confundate cu pastilele de slăbit care sunt disponibile în mediul online și care pot fi periculoase pentru sănătate. 

Chirurgie bariatrică 

În anumite condiții, medicul poate recomanda proceduri de chirurgie bariatrică pentru tratamentul obezității. Chirurgia bariatrică presupune proceduri asupra stomacului și intestinului, pentru a reduce volumul acestora și ingestia de alimente sau contactul alimentelor cu secrețiile digestive. De obicei, acestea se recomandă atunci când dieta și medicamentele nu au avut succes, iar obezitatea este asociată cu risc de complicații. Pacienții cu obezitate pot beneficia de chirurgie bariatrică numai dacă îndeplinesc condițiile specifice. 

Există mai multe tipuri de chirurgie bariatrică, cum ar fi:

  • Gastric sleeve – o porțiune a stomacului este îndepărtată (operație de micșorare a stomacului preț). 
  • Bypass gastric – porțiunea inferioară a stomacului este izolată de cea superioară. Porțiunea superioară este conectată direct cu intestinul, astfel încât alimentele ocolesc mare parte din stomac și o parte din intestin. 
  • Gastric banding (inel la stomac) – operație reversibilă, prin care stomacul este micșorat cu ajutorul unui inel strâns. Este mai rar utilizat în prezent.

Procedurile pot fi efectuate și prin tehnici minim invazive. Scăderea în greutate are loc în următoarele luni, însă este nevoie și de o dietă strictă. Te poți îngrășa la loc și după chirurgia bariatrică, dacă nu îți schimbi alimentația.

Proceduri endoscopice pentru obezitate

Există și proceduri pentru slăbit care nu necesită incizii. Acestea se efectuează prin introducerea unor tuburi în cavitatea bucală, prin gât. Există mai multe tipuri de proceduri endoscopice pentru tratarea obezității. Tehnicile utilizate pot include efectuarea unor cusături la nivelul stomacului sau inserarea unui balon cu apă în stomac, pentru micșorarea volumului disponibil. 

Tratamentul cauzelor obezității

Atunci când obezitatea are cauze hormonale, cum ar fi hipotiroidia sau boala Cushing, dieta, medicamentele sau chirurgia bariatrică nu sunt soluții terapeutice utile. În cazul obezității de cauză hormonală, tratamentul bolilor hormonale este tratamentul de primă linie. Acesta trebuie, bineînțeles, asociat cu dietă și sport. Prin urmare, dacă suferi de obezitate, este important să mergi și la un consult endocrinologic și să efectuezi investigații endocrinologice. 

Așadar, există mai multe metode de tratament pentru obezitate. Începe printr-un consult medical, pentru a afla dacă suferi de o afecțiune hormonală, apoi mergi la un nutriționist. Nu mai amâna și modifică-ți de azi stilul de viață!

About the author
articolesite

Leave a Comment