In zilele noastre alimentele fermentate sunt din ce in ce mai laudate pentru multitudinea de beneficii pentru sanatate. De ce ar trebui sa apelezi si tu la acest mod ancestral de conservare a alimentelor?
Microbi, bacterii, drojdii… toate sunt elementele constitutive ale florei intestinale. Sau mai exact, al microbiotei. Un ansamblu de micro-organisme care au un impact foarte puternic si important asupra sanatatii fizice si psihice. Este cea care poate favoriza o digestie optima, care permite sintetizarea unor vitamine, care asigura buna functionare a barierei intestinale si dezvoltarea sistemului imunitar.
Trebuie deci sa incerci sa te hranesti cat mai bine si sa iti reechilibrezi microbiota intestinala.
Ce inseamna un aliment fermentat? Varza acra, iaurtul, painea cu maia castravetii acri sunt alimente fermentate. Este vorba despre alimente “vii” care au avantajul de a deveni delicioase si foarte benefice, dar si de a-si pastra toate elementele nutritive prin intermediul procesului de fermentare. Aceste alimente vor trece prin transformari sub actiunea unui ferment prezent in mod natural sau inoculat de catre om- kefirul sau drojdia. Atunci cand pH-ul devine suficient de acid, in jur de 4, preparatul devine stabil si se poate conserva mai mult timp.
Care sunt beneficiile acestor alimente fermentate?
- amelioreaza digestibilitatea alimentelor si asimilarea lor. Fibrele si legumele fermentate nu sunt atat de iritante pentru sistemul digestiv.
- pot reduce sau elimina in totalitate lactoza in produse de genul iaurtului sau a branzei, care sunt tolerate mult mai usor.
- permit o mai buna asimilare a elementelor nutritive fara ca organismul sa devina acid.
- distrug substantele nocive precum acidul fitic din cereale. Nitratii, pesticidele si micotoxinele sunt partial eliminate si decompuse.
- permit bacteriilor bune, protectoare sa se prolifereze. Mai ales probioticelor.
- multiplica si nivelul de vitamina C. Varza acra este mult mai bogata in vitamina C decat cea nefermentata. In plus, poate stimula potentialul antioxidant si nivelul de polifenoli din alimente.
Ce alimente se pot fermenta?
- aproape toate legumele, cu exceptia cartofilor. Varza este cel mai des folosita.
- cerealele, precum painea cu maia.
- leguminoasele precum nautul sau soia.
- fructele pentru chutney.
- lactatele.
- pestele sau carnea.