Endodonție – ce trebuie să știi despre obturațiile de canal?
În mod normal, la un tratament endodontic ar trebui să se ajungă doar în cazuri numărate. Realitatea însă, mai ales în România, este alta. Aproape fiecare a doua carie se tratează abia în etapa în care durerea devine insuportabilă, iar pulpa dentară este atât de deteriorată, încât doar medicul endodont poate rezolva problema fără pierderea completă a dintelui.
Ce înseamnă obturație de canal și ce presupune un tratament endodontic?
Obturația de canal presupune eliminarea completă a pulpei dentare (nervul și țesuturile moi) din canal și înlocuirea acesteia cu un polimer. De obicei, un tratament endodontic este necesar când infecțiile dentare sau cariile afectează iremediabil pulpa dentară. Alte cauze posibile sunt traumatismele intense și fracturile dentare care au același efect. Scopul de bază este salvarea dintelui și păstrarea sa pe arcadă, pentru că extracția este o măsură cu adevărat drastică, ce aduce după sine necesitatea unor proteze dentare sau a unui implant. Orice stomatolog cu experiență va recomanda un tratament endodontic înaintea altor măsuri radicale.
Ce trebuie să știi despre obturațiile de canal?
- S-ar putea să fii nevoit să suporți o digă. Este totuși spre binele tău, deoarece scade posibilitatea înghițirii accidentale a reziduurilor dentare sau a soluției de irigare.
- Nu vei simți durere, deoarece orice stomatolog care se respectă se va asigura că anestezia este maximal eficientă – lucrul asupra pulpei dentare cere asemenea condiții de lucru.
- Materialele folosite pentru obturația de canal sunt mai complexe decât o simplă plombă.
- Un tratament endodontic poate dura ceva timp, dacă infecția este severă și este nevoie de plasarea substanțelor medicamentoase în canalele prelucrate.
- Ar fi bine să optezi pentru un cabinet dentar mai bine dotat, deoarece frecvent este nevoie de radiografie dentară și de sisteme de magnificare speciale (lupe sau chiar microscoape).
- Experiența medicului stomatolog contează enorm, deoarece scade riscul ruperii instrumentelor, accidentelor ce ar crea necesitatea unui retratament endodontic.
- Dacă pierzi o mare cantitate de țesut dentar, s-ar putea ca medicul stomatolog să-ți recomande o coroană dentară. Acest lucru va scădea riscul fracturării ulterioare a dintelui, care pierde puțin din rezistență, fiind devitalizat. De asemenea, o coroană dentară este garanția că nu vor apărea schimbări în nuanța dintelui prelucrat.
Cât costă o obturație de canal?
Evident, fiecare clinică stomatologică are prețul său pentru un tratament endodontic, de asemenea, de la caz la caz, variază gravitatea situației, cantitatea folosită de materiale, numărul de vizite necesare. Și totuși, iată câțiva indici pentru a înțelege de ce este dictat costul tratamentului endodontic:
- Numărul canalelor radiculare va influența prețul final. Tratamentul endodontic este mai costisitor în cazul dinților cu mai multe canale (în special pentru molari).
- Necesitatea unei radiografii, de asemenea, crește prețul. Sfat – nu economisi la această etapă, deoarece tabloul complet micșorează durata totală a tratamentului.
- Dacă infecția este gravă și este nevoie de asanarea îndelungată a canalelor, tratamentul endodontic va fi mai scump, deoarece va fi nevoie de câteva vizite la clinica stomatologică, plus preparatele medicamentoase.
- În cazul unui tratament endodontic, nu merită să alegi opțiunea mai ieftină, dacă găsești cumva servicii stomatologice ieftine. Un retratament endodontic costă mai mult, în caz de eșec al primei intervenții (ace rupte în canal, rămășițe de nerv, recidive ale infecției).
Soluția pentru a economisi? Tratează la timp cariile dentare, nu uita de profilaxia dentară (detartraj și periaj profesionist, periodic) și respectă calendarul vizitelor periodice la stomatolog.
Dacă ai totuși nevoie urgentă de un tratament endodontic, vizitează cu încredere clinica stomatologică din București – Dentarbre. Pentru programări sună +40 787 877 799, iar pe viitor asigură-te că intervii la timp, pentru a-ți păstra sănătatea dentară.