Daca iti este din ce in ce mai greu sa te trezesti dimineata devreme sau daca dupa un week-end odihnitor iti este la fel de greu sa te ridici din pat, cu siguranta ca suferi din cauza oboselii cronice.
Te recunosti in aceste simptome? Poate ca pe langa obiceiurile care te fac sa ajungi in aceasta situatie, ar trebui sa ai grija la alimentatie. Daca iti lipsesc anumiti nutrienti este mai dificil sa ai energia de care este nevoie pentru a incepe asa cum trebuie ziua.
Obiceiurile tale zilnice pot sa provoace si ele o stare permanenta de oboseala. Printre proastele obiceiuri la care trebuie sa renunti, se numara:
- lipsa miscarii.
- ramai treaza pana tarziu si te trezesti foarte devreme.
- bei prea multa cafea sau alcool.
- consumi feluri de mancare deloc sanatoase si pline de zahar.
Trebuie sa stii insa ca si alimentatia poate juca un rol decisiv. Nu este vorba despre cantitatea de mancare pe care o consumam in fiecare zi ci de calitatea alimentelor pe care o primeste organsimul. O carenta in nutrienti si caloriile vide pot provoca foarte multe probleme de sanatate, printre care si oboseala, lipsa de forta sau deprimarea.
Iata ce se intampla atunci cand iti lipsesc acesti nutrienti.
Vitamina C. Ai nevoie de vitamina C pentru a intari sistemul imunitar, pentru a metaboliza proteinele si pentru ca neurotransmitatorii sa functioneze asa cum trebuie. O carenta in vitamina C te va face sa te simti obosita iar din cauza ei te vei confrunta cu dureri articulare, cu gripe frecvente si cu gingii inflamate.
Vitamina D. Are capacitatea de a regla calciul din organism, de a mentine oasele intr-o stare buna de sanatate si de a stimula miscarea musculara. In plus, este foarte de folos pentru sistemul imunitar, pentru a reduce inflamatia si pentru a evita oboseala. O deficienta in vitmina D nu este legata doar de fragilizarea oaselor si a muschilor ci si de lipsa somnului sau de oboseala zilnica.
Fierul. Nu trebuie sa fii anemica pentru a suferi din cauza unei carente de fier. Cele mai cunoscute simptome ale sale sunt fragilitatea, oboseala si o proasta dezvoltare cognitiva.
Magneziul. Cand magneziul nu se regaseste in cantitati suficiente in organism poti suferi din cauza greturilor, a fragilitatii, a pierderii apetitului dar si din cauza ritmului cardiac anormal sau a contractiilor musculare.
Vitamina B. Vitaminele B1, B6 si B12 sutn cele mai importante deoarece lipsa lor din organism poate provoca oboseala, depresie, o pierdere a masei musculare si a apetitului.