Nu spitalele lipsesc in Romania, ci medicii

In ultimii ani Romania a cunoscut o crestere economica extrem de mare, cu sute de mii de locuri de munca si cresteri salariale constante. Cu toate astea, majoritatea profesionistilor aleg sa plece in afara tarii pentru a lucra. Acest lucru este cu atat mai dureros cu cat o buna parte dintre acesti profesionisti fac parte din randul medicilor.

Statisticile arata ca la fiecare sase ore un medic pleaca din Romania si majoritatea celor care inca stau asteapta oportunitati, fiind mereu cu un ochi pe site-urile cu locuri de munca in strainatate.

De ce ne pleaca medicii si ce este de facut?

Exista mai multi factori care ii conving pe medici sa plece si partea interesanta este ca nu salariile sunt parte din elementele decisive. Pana la urma, in ultimul an salariile medicilor au explodat, insa cu toate astea numarul celor care pleaca in Franta, Marea Britanie sau Germanie este la fel de mare.

Printre motivele pentru care pleaca se numara:

  • Mediul de lucru neprofesionist. Romania investeste foarte putin in aparatura medicala, ceea ce inseamna ca medicii nu au cu ce sa lucreze.
  • Aglomeratia de pacienti. Faptul ca majoritatea doctorilor sunt deja plecati in afara tarii ii face pe cei care au ramas in Romania sa fie foarte aglomerati.
  • Birocratia foarte mare din sanatate. Desi nu ar trebui sa existe birocratie intr-un domeniu in care fiecare secunda conteaza, aceasta este prezenta extrem de bine conturat in spitale, fie ca sunt private sau de stat.
  • Spitale pline de bacterii si de riscuri. Bacteriile din spitale nu sunt periculoase doar pentru pacienti, ci si pentru medici. Nu sunt putini medicii care s-au imbolnavit sau chiar au murit din cauza conditiilor din spital.

Practic, in tarile vestice mediul de lucru este unul mult mai performant, ceea ce este mult mai atractic.

In ceea ce priveste solutiile, acestea nu sunt foarte bine conturate la orizont. Se poate face ceva, insa acel ceva presupune sacrificii. Spre exemplu, cei care termina o facultate la stat ar putea fi obligati sa ramana in Romania pentru a-si face rezidentiatul, insa in acelasi timp, o astfel de decizie nu este tocmai democratica.

De asemenea, statul Roman ar putea investi mai multi bani in medicina, in spitale si in dotari, insa investitiile sunt de ordinul miliardelor, bani pe care Romania nu ii are.

Este cert, asadar, ca avem o problema. Pentru pacienti lucrurile par extrem de dramatice, singurul lucru pe care il au de facut fiind sa se fereasca de boli. Tocmai de aceea, este recomandat sa mananci sanatos, sa faci sport si sa stai cat mai departe de spital.

About the author
articolesite