Pure, nerafinate si cu un gust foarte puternic dar extrem de savuros si de incantator pentru papile, zaharurile de genul rapadura si muscovado au o multime de beneficii pentru sanatate, deloc de neglijat.
Iata insa mai multe cuvinte despre cele mai bune alternative naturale si gurmande la zaharurile rafinate.
Zahar rafinat si nerafinat- care este diferenta? Cel mai bine ar fi sa se privilegieze consumul de zahar nerafinat, zaharul care patstreaza toti nutrientii adusi de trestia de zahar. Procedeul industral de rafinare sau de purificare suprima toti pigmentii zaharului brun, dar si toti nutrientii sau vitaminele sale.
Rapdura si muscovado- ce inseamna? Rapadura este o varietate de zahar obtinuta prin intermediul sucului de trestie de zahar uscat in aer liber. Este o varietate de zahar originara din America Latina, cu o culoare foarte inchisa, cu o textura usor umeda si un gust de lemn dulce caramelizat. Aceste caracteristici se datoreaza faptului ca rapadura nu a trecut prin niciun proces de rafinare sau transformare.
Muscovado este o varietate de zahar integral, din trestie de zahar, nerafinat, neprocesat, necristalizat, originar din Mauritius. Pentru a se obtine, se pune la incalzit sucul extras din trestia de zahar. Atunci cand lichidul este evaporat, reziduul este uscat, apoi macinat. Nuanta sa de caramel este datorata nivelului ridicat de melassa. Deci are un gust foarte pronuntat si foarte parfumat.
Care sunt beneficiile zaharurilor nerafinate? Zaharurile rapadura si muscovaodo sunt doua tipuri de zaharuri integrale, nerafinate, cu beneficii foarte interesante atunci cand vine vorba despre sanatate. Deoarece nu au fost rafinate, isi pastreaza intregi mineralele precum potasiu, magneziu sau calciu, dar si vitaminele – A, B3, B5, B6 si B9 provenite de la trestia de zahar.
Sunt deci cei mai buni aliati pentru alupta contra bolilor cardiovasculare si chiar contra cariilor. Si deoarece au un gust foarte puternic, vei putea reduce cantitatea de zahar pe care o folosesti de obicei in preparate. Deci au un impact pozitiv si atunci cand vine vorba despre silueta.
Se pot folosi alaturi de iaurt, de brazna si de cafea, fiind un veritabil deliciu. Dar si alaturi de fructe in cele mai sanatoase gemuri.