Daca simti amorteala si dureri persistente in degete si mana, cel mai probabil ca ai sindrom de tunel carpian (STC). Desigur, ar trebui sa contactezi un medic specializat in bolile si chirurgia mainii pentru o evaluare amanuntita, un diagnostic corect si, eventual, un tratament adecvat. Sindromul de tunel carpian nu va trece de la sine si, odata dezvoltat, va evolua spre agravare, putand provoca in timp dureri insuportabile si chiar dificultati in a mai indeplini sarcinile obisnuite cu mana afectata.
Inainte de a ajunge la medicul de mana, poti incerca mai multe remedii la domiciliu care sa te ajute sa diminuezi intr-o oarecare masura senzatiile incomode si slabiciunea.
Ce este, insa, sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale mainii (in jur de 5% din populatia lumii se confrunta cu aceasta problema). Este o neuropatie de compresie cauzata de presiunea nervului median in tunelul carpian, un pasaj foarte mic ce se afla in incheietura mainii. Cand nervul median este comprimat, acesta va provoca mai multe simptome suparatoare, inclusiv amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in primele patru degete ale mainii, iar in cazuri severe, chiar si in mana, antebrat si umar.
Miscarile repetitive ale mainii, anumite probleme de sanatate (cum ar fi artrita reumatoida, diabetul zaharat de tip 2, obezitatea si hipotiroidismul) si anatomia incheieturii mainii pot contribui la dezvoltarea sindromului de tunel carpian.
Afectiunea poate fi vindecata complet, prin interventie chirurgicala, insa aceasta este recomandata de regula doar pacientilor cu STC in stadiu mediu sau avansat. Pacientilor cu sindrom de tunel carpian in stadiu incipient, medicii de mana le recomanda urmarea unor tratamente conservatoare pentru ameliorarea durerilor si inflamatiei.
Remedii la domiciliu pentru sindromul de tunel carpian
Purtarea unei atele pentru incheietura mainii
Tinand incheietura mainii in pozitie neutra, presiunea asupra nervului median este usurata. Deoarece durerea apare mai ales noaptea, ar trebui sa porti atela atunci, cand dormi. Ca urmare, simptomele suparatoare vor fi diminuate sau chiar inlaturate, iar tu vei avea parte de un somn mai odihnitor. Daca ai o gramada de activitati de efectuat cu mana in timpul zilei, atunci asigura-te ca porti atela si in acele momente.
Luarea de pauze cat mai frecvente
Cand folosesti tastatura computerului sau canti la chitara sau pian, nu uita sa iei cate o pauza de cateva minute macar o data la jumatate de ora. In pauze, este recomandat sa iti scuturi incet degetele si sa faci exercitii usoare pentru incheietura mainii, in asa fel incat sa iti imbunatatesti fluxul sanguin.
Administrarea de medicamente antiinflamatoare
Exista unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, care sunt benefice pentru calmarea durerii provocate de sindromul de tunel carpian. Nu numai ca ajuta la diminuarea durerii, dar vor reduce si inflamatia. De cele mai multe ori, insa, aceasta metoda de tratament ofera rezultate pe termen scurt.