Pacientii care sufera de escare sau prezinta riscul de a dezvolta o astfel de problema, este bine sa opteze pentru o saltea antiescare. Salteaua antiescare este un produs care poate sa modifice frecvent punctele de presiune ale corpului, evitand astfel dezvoltarea ranilor.
Cum functioneaza o saltea antiescare?
O astfel de saltea este compusa din mai multe celule pline cu aer, care se pot umfla si dezumfla alternativ cu ajutorul unei pompe. In functie de greutatea pacientului si de modul de functionare ales, aceasta va asigura o pozitie perfecta pentru persoana cu risc de dezvoltare a ranii.
Ce trebuie avut in vedere atunci cand se foloseste o astfel de saltea?
- Exista mai multe tipuri de saltele. Unele se folosesc ca atare, altele se folosesc deasupra saltelelor normale de pat. Cele mai eficiente sunt cele gandite pentru a fi folosite singure, insa nu sunt intotdeauna cele mai indicate. Pentru pacientii care au nevoie doar de preventie, cele de pus pe salteaua obisnuita sunt cele mai bune.
- Pacientul trebuie sa stea pe o saltea care este deja complet umflata;
- Salteaua trebuie sa fie acoperita cu un cearsaf curat din bumbac si este indicat ca acesta sa nu aiba cute;
- Pompa saltelei trebuie sa fie in functiune pe toata perioada in care pacientul este pe saltea;
- Salteaua antiescare trebuie sa fie curatata cu detergenti neutri care sa nu ii afecteze structura. Intretinerea se face doar dupa ce pompa a fost oprita. Este bine ca salteaua sa fie ferita de umezeala.
Foarte important!
Desi salteaua antiescare este extrem de eficienta, aceasta nu poate sa fie folosita chiar in orice situatie. Spre exemplu, in cazul pacientilor care sufera de leziuni ale coloanei vertebrale sau a celor cu tractiuni cervicale, este de evitat utilizarea acestui tip de saltea.
Inainte de achizitia unei saltele antiescare, cea mai buna decizie este de a se intreba medicul. Acesta va oferi si sfaturi in ceea ce priveste cel mai bun tip de saltea si va oferi si indicatii privind utilizarea corecta.
Chiar daca este utilizata o saltea antiescare, cei care ingrijesc persoanele bolnave trebuie sa aiba in vedere schimbarea frecventa a pozitiei acestora si o alimentatie cat mai sanatoasa, in asa fel incat sa fie prevenita orice problema.