Stiai ca exista o legatura intre gluten si fibromialgie?

Fibromialgia reprezinta o problema de sanatate care se caracterizeaza prin dureri musculare si prin episoade desul de regulate de oboseala. Iar cei care sufera din cauza acestei probleme de sanatate experimenteaza si alte neplaceri legate de tensiune dar si de o hipersensibilitate in intreg corpul.

De asemenea, pot resimti si rigiditate, dureri de cap, senzatii de furnicaturi in maini si picioare. Fibromialgia este considerat a fi un sindrom cronic care poate afecta aproximativ 3% din populatie. Iar femeile sunt de 10 ori mai afectate decat barbatii.

Aceasta problema de sanatate poate sa fie cauzata de traumatisme legate de accidente, poate sa aiba cauze genetice dar poate sa fie in legatura si cu alte patologii.

Un studiu recent a ajuns la concluzia ca glutenul poate sa agraveze aceasta problema. Aceasta substanta poate mari nivelul de inflamare din corp si face mult mai dificila tratarea simptomelor fibormialigiei.

Care este legatura dintre fibromialgie si gluten? Studii recente au demonstrat faptul ca un regim fara gluten poate ameliora starea femeilor care sufera de sindromul colonului iritabil si de fibromialgie. Iar ipotezele presupun ca prezenta glutenului in tractul intestinal poate contribui la agravarea sau la sensibilizarea sistemului nervos central, principalul responsabil cu aceasta neplacere.

Ce masuri poti lua pentru a combate fibromalgia?

Pe langa faptul ca trebuie sa renunti la toate alimentele care contin gluten, va mai trebui sa adopti si alte gesturi pentru a trata aceasta problema.

Obiceiurile alimentare si o activitate fizica regulata sunt cele mai bune optiuni.

Consuma magneziu. Daca vei consuma in mod regulat alimente bogate in magenziu vei reusi sa iti protejezi muschii si tendoanele si sa diminuezi tensiunea si durerile. Cele mai bogate alimente in magneziu sunt spanacul, laptuca, sparanghleul, semintele de dovlecel sau melassa.

Consuma vitamina D. O carenta in vitamina D poate duce la complicatii. Daca vei consuma suficient poti evita episoadele de dureri cronice. Consuma peste gras, branza, galbenus, ciuperci sau ficat de vitel.

Consuma calciu. Vei diminua astfel spasmele musculare si iti vei intari  osoasele si articulatiile.  Consuma deci produse lactate, legume uscate sau broccoli.

O activitate fizica regulata este de mare ajutor. Iti vei tonifica muschii, vei activa circulatia sanguina si te vei mentine in forma.

About the author
articolesite

Leave a Comment