Untul de arahide pare gras, plin de calorii, nesanatos… si totusi untul de arahide poate sa fie un aliat de pret sau unul foarte interesant atunci cand vine vorba despre sanatatea ta. Dar si din punct de vedere nutritional.
Untul de arahide este de ceva vreme incoace, cea mai buna, cea mai gurmanda si cea mai sanatoasa alternativa la cremele tartinabile. Si contrar ideilor preconcepute, este un aliment foarte benefic pentru sanatate.
O sursa naturala de proteine. Avem tendinta sa uitam asta, dar untul de arahide sau arahidele sunt foarte bogate in proteine vegetale care pot sa inlocuiasca de minune proteinele animale din alimentatie. Esentiale pentru functiile celulare, pentru repararea tesuturilor, pentru dezvoltarea muschilor si recuperare, proteinele nu au cum sa fie eliminate din cadrul unei alimentatii echilibrate. Iar persoanele care au ales un stil de viata vegetarian pot sa gaseasca in untul de arahide un aliat de pret pentru sanatate si cea mai interesanta alternativa la carne sau la peste.
In plus, untul de arahide se poate adauga in mici cantitati in vinegretele pentru salate sau se poate folosi pentru a inlocui untul din tigaie atunci cand prepari legumele.
Dar cei mai gurmanzi dintre voi, vor prefera cu siguranta varianta simpla, de intins pe o felie de paine integrala.
De asemenea, untul de arahide este o sursa foarte importanta de fibre, idele pentru a stimula si a favoriza digestia si absorbtia de nutrienti dar si pentru a veni cu cea mai eficienta senzatie de satietate.
Untul de arahide este sursa de grasimi benfice. Chiar daca untul de arahide contine in jur de 50% lipide, asta nu inseamna ca sunt grasimi rele. Este vorba despre grasimi bune, acizi grasi mono si polinesaturati, care se regasesc si in uleiul de masline de exemplu. O multime de beneficii deci pentru a lupta contra nivelului de colesterol rau si pentru a te bucura de un plus de energie.
Nu uita ca untul de arahide nu contine atat de multe calorii ca si untul produs din lapte de vaca. Iar uns pe felii de paine inregrala, este o sursa foarte interesanta de fibre si minerale. In plus, este foarte bogat in potasiu, la fel ca si arahidele natur sau bananele.