Sucul de varza rosie – Beneficii pentru sanatate

Orice nutritionist sustine ca un consum regulat de fructe si legume este sanatos pentru organism, mai ales daca alimentele sunt crude. Este preferabil ca legumele si fructele sa se consume in stare cruda deoarece atunci cand sunt preparate termic, ele isi pierd o mare parte din valoarea nutritiva.

Cu toate acestea, statisticile curente din America releva faptul ca majoritatea oamenilor prefera sa consume mai mult junk food si mai putine legume si fructe. Ca urmare a acestui fapt, oamenii sunt afectati de tot mai multe afectiuni de sanatate, cum ar fi obezitate, boli cardiovasculare, diabet, etc.

Motivul pentru care multi dintre noi nu consuma legume si fructe este pus pe seama mai multor factori, cum ar fi timpul de preparare, gustul si lipsa de informatii adecvate. Stoarcerea, cu toate acestea, ofera o oportunitate de a te bucura de legume si fructe intr-un mod mai placut, astfel putand sa adaugi in preparat si cateva arome pe care le preferi. Printre multele legume din care poti face sucuri naturale sanatoase si gustoase se numara varza rosie.

Aceasta leguma este usor picanta si are un gust vegetal puternic pe care il vei sesiza in special atunci cand o gusti prima oara. Acesta este motivul pentru care varza rosie este folosita frecvent in supe si in salate.

Cum sa faci suc de varza rosie:

Pentru a prepara o jumatate de cana de suc de varza rosie, ai nevoie de 3 cani de varza rosie proaspata tocata marunt. Poti, desigur, sa adaugi si alte fructe si legume pentru a obtine o aroma mai placuta. Varza tocata o poti prepara intr-un storcator de fructe sau chiar intr-un blender.

Beneficiile sucului de varza rosie:

Este bogat in folati.

Potrivit cercetatorilor stiintifici, acest nutrient este responsabil pentru dezvoltarea tesutului corpului si a functiei celulelor. Acesta este motivul pentru care femeile insarcinate isi completeaza intotdeauna dieta cu acest nutrient pentru a preveni malformatiile congenitale la copiii lor nenascuti.

La adulti, atat la barbati cat si la femei, lipsa de acid folic duce la imbatranirea prematura a parului, anemie, diaree si ulceratii. Acest nutrient face parte din familia de vitamine B, care sunt responsabile pentru utilizarea, defalcarea si producerea de noi proteine, atunci cand acestea sunt combinate cu vitamina C si vitamina B12.

Cercetarile recente arata ca o ceasca de suc de varza rosie contine 48 de micrograme de acid folic, adica 12% din aportul recomandat pentru adulti. Pentru femeile insarcinate sau pentru femeile care alapteaza, aceasta cantitate reprezinta 10% din doza recomandata.

Este bogat in vitamina C.

Tesuturile corpului nostru sunt supuse uzurii in fiecare zi. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de vitamina C, pentru a ajuta la repararea acestor daune. Cu toate acestea, vitamina C din alimente se distruge usor cand mancarea este preparata. Pentru a asimila mai bine vitamina C, este nevoie sa consumi alimente bogate in acest nutrient in stare cruda.

Verzele, in special cele rosii, sunt cele mai bogate surse cu vitamina C. Consumand in mod regulat suc de varza rosie, tesuturile corpului tau se vor regenera mai usor, vor produce mai usor colagen, ranile se vor vindeca mai repede, iar dintii si oasele se vor mentine intr-o stare mai buna.

Este bogat in potasiu.

Corpurile noastre au nevoie de potasiu pentru a functiona bine. Acest nutrient este un electrolit cu un rol important in functionarea sistemului nervos si cardiovascular.

Potasiul controleaza activitatea electrica a neuronilor si imbunatateste capacitatea lor de functionare. De asemenea, potasiul este responsabil pentru mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului, un fapt esential pentru cresterea masei musculare si a productiei de proteine.

O jumatate de cana de suc de varza rosie contine 649 miligrame de potasiu, adica aproape 14% din necesarul zilnic de potasiu pentru adulti.

Este bogat in vitamina K.

Informatiile stiintifice ne spun ca vitamina K este esentiala pentru coagularea sangelui. O jumatate de cana de suc de varza rosie contine 85% din cerintele noastre dietetice zilnice, inclusiv 102 micrograme de vitamina K. In afara de coagularea sangelui, acest nutrient ajuta la mentinerea oaselor puternice si la prevenirea tulburarilor de sangerare la femeile insarcinate si la nou-nascuti.

About the author
articolesite

Leave a Comment