Atunci cand vine vorba despre alimentatie, cliseele, sunt omniprezente. Dar contrar ideilor preconcepute, laptele nu ne ajuta in mod neaparat sa avem oase solide. Dar exista un lucru de care avem cu siguranta nevoie. Acesta este calciul. Dar unde se poate gasi calciul cu usurinta?
Calciul se regaseste din abundenta in alimentele de origine vegetala. Pe langa faptul ca este un mineral destul de usor de asimilat, acesta vine cu un plus de nutrienti. Iar vegetalele au avantajul de a fi alimente alcaline care nu vin cu acid in organism. Fata de un consum excesiv de alimente de origine animala care au tendinta de a ne fragiliza oasele.
Care sunt cele mai bune produse de origine vegetala bogate in calciu?
Varza creata. De departe, cea mai buna sursa de calciu. Dar in general, toate cruciferele sunt foarte bogate in calciu. Poti consuma deci fara probeleme cat mai mult broccoli, varza, kale, conopida, spanac, cretusca, legume minunate care vin cu un plus de culoare in farfurie.
Smochinele uscate. In jur de 8-10 smochine uscate, contin la fel de mult calciu ca un pahar cu lapte. Umitor. Nu-i asa? In plus, sunt surse minunate de fibre sau de potasiu si sunt foarte delicioase. Le poti consuma la gustare, in sucurile smoothie sau salate.
Migdalele. Migdalele sunt foarte savuroase, dar sunt si foarte nutritive in acelasi timp. Am putea spune despre ele chiar ca sunt super-alimente. Dar sunt foarte populare si datorita faptului ca sunt foarte bogate in calciu. Iar o portie de 30 de grame ne aduce 75 mg de calciu, dar si lipide sanatoase sau proteine. Poti prepara din ele un unt de migdale sau poti bea lapte de migdale.
Semintele de chia. Sunt seminte mici dar minunate datorita beneficiilor lor. Au calitati nutritive excelente si sunt chiar mai bogate in calciu decat laptele. Le poti adauga in terciurile de ovaz, in sucurile smoothie, in legume sau in preparatele pe baza de faina si chiar si in salata.
Dovleacul butternut. Dovealcul butternut contine foarte putine calorii dar este foarte bogat in vitamine si in minerale. Este foarte bogat in calciu si in fibre, dar si in alti nutrienti minunati pentru sanatate.