Banuiesti ca suferi de probleme legate de tiroida? In acest caz, trebuie sa stii ca exista mai multe semne care ar trebui sa te puna pe ganduri. Iar unele dintre ele nu sunt chiar atat de cunoscute ca altele sau sunt trecute cu vederea..
Identificand devreme problemele legate de tiroida, fie ele cu hipertiroida, fie ele cu hipotiroida sau nodulii tiroidieni, vei reusi sa iei masuri din timp si sa eviti unele complicatii ce ar putea sa isi faca aparitia.
Unele simptome sunt destul de cunoscute. Oboseala, o stare permanenta de iritabilitate, inferitilitatea, scaderea sau luarea in greutate fara explicatii, alterarea starii parului sau a unghiilor sunt semne care a trebui sa te puna pe ganduri. Exista insa si unele semne mai discrete care ar trebui sa te duca pe la medic pentru a verifica nivelul hormonilor.
Ciculul menstrual. Daca in ultima vreme ciclul menstrual este mai abundent si mai frecvent decat de obicei, acest lucru ar trebui sa te puna in alerta deoarece tiroida nu produce destui hormoni. Sau daca din contra ciclul se diminueaza ca si cantitate si frecventa ar putea fi vorba despre o supraproductie de hormoni.
Energia. Simti ca esti plin de energie ca si cum ai fi baut cinci cesti de cafea? Oboseala nu este singurul simptom al unor probleme legate de tiroida. Prea multi hormoni pot sa aiba un efect divers si sa accelereze ritmul cardiac provocand palpitatii.
Creierul. Atunci cand tiroida nu functioneaza asa cum trebuie, functiile cognitive nu sunt in top deloc. Poti sa te simti ca si cum creierul ti s-ar afla in ceata, poti sa ai pierderi de memorie, dificultati in concentrare dar si o oboseala cerebrala permanenta.
Intestinele. O constipatie neobisnuita si frecventa poate sa fie un alt semn al unor probeleme cu tiroida deoarece hormonii sunt in legatura cu digerarera alimentelor.
Anxietatea. Daca pana acum nu prea ai avut probleme cu stresul si te simti brusc anxios si angoasat fara motive evidente, cauza poate sa fie o glanda tiroida hiper activa.
Somnul. Brusc ai probleme cu somnul si nu poti nicicum sa adormi? Ai ghicit, tiroida este de vina. Hormonii produsi de aceasta pot sa trezeasca sistemul nervos central si sa provoace astfel insomnii.