Crampe nocturne, palpitatii, pleoapa care se zbate…ciudat. Ce vor sa spuna toate aceste mici semnale pe care ni le trimite cateodata corpul nostru? Ar putea fi vorba despre un dezechilibru acido-bazic care se instaleaza incetul cu incetul. Dar ce este acest echilibru acido-bazic?
Echilibrul acido-bazic, o chestiune de PH
Pentru a functiona in parametri normali, corpul nostru depinde de PH-ul sau (martor al aciditatii). Cele mai bune reactii chimice care asigura functionarea organismului nostru sunt eficiente in momentul in care PH-ul nostru este peste 7. Insa acesta din urma nu se afla intotdeauna la cel mai bun nivel, exista o multime de fenomene care il pot dezechilibra din cauza aciditatii produse in timpul digestiei sau activitatilor practicate. Pentru a mentine acest echilibru acido-bazic sistemele precum respiratia si transpiratia sunt esentiale. Aciditatea este tratata in principal in momentul in care corpul nostru este in faza de repaus, adica in momentul in care dormim.
De unde vine aceasta aciditate?
Stilul nostru de viata si obiceiurile noastre alimentare dezechilibrate provoaca adesea acumularea aciditatii. O noapte este de obicei de ajuns pentru a regla toate aceste probleme ce au drept consecinte aparitia crampelor, palpitatiilor sau a unei stari de oboseala anormale. Exista trei familii de alimente care, odata digerate, pot provoca aciditate:
- excesul de carne aduce cu sine un nivel important de acid uric, fosforic si sulfuric (acizi puternici, dificil de eliminat).
- cerealele contin acid fitic.
- zaharul si faina alba produc alte tipuri de acid extrem de greu de tratat de ficat si rinichi.
Aceste alimente nu trebuie eliminate definitiv din alimentatie, trebuie doar dozate in mod corespunzator. Adopta urmatorul obicei: consuma la fiecare masa legume. Este mai bine sa alegi cartofi la o masa (cu putere alcalinizanta) decat paste.
Dar daca aceasta aciditate persista?
Dezechilibrul acido-bazic persistent este o problema deosebita. Cand aciditatea devine cronica, corpul va face tot ce ii sta in putinta pentru a se mentine in proportii viabile servindu-se de propriile sale minerale, stocate in oase in principal. Din aceasta cauza, aciditatea provoaca o decalcifiere a oaselor, inflamatii cronice si alte probleme precum oboseala, gripe cu repetitie, sinuzite sau otite. Exista solutii alimentare dar, in acest caz si sportul poate face minuni. Acesta creste ritmul cardiac, respiratia si transferul de fluide ceea ce va permite punerea in circulatie a acizilor acumulati in piele, plamani, rinichi, ficat, intestine si eliminarea acestora prin respiratie si transpiratie.