Este cunoscut drept « fructul pacatului » din cauza povestii lui Adam si Eva. Cu toate acestea, acest deliciu natural are 1001 de proprietati binefacatoare. Consumul unui mar pe zi este foarte bun pentru organismul nostru si ne ajuta sa prevenim un numar mare de boli. Adoptand acest obicei vei avea un stil de viata mai sanatos.
Acest lucru se datoreaza faptului ca marul este o sursa excelenta de Vitamina C, de fibre solubile si flavonoide. Marul se poate consuma sub forma de desert, la micul-dejun, pe post de gustare, in momentele in care ne este foame sau ne simtim anxiosi, inainte de a dormi sau inainte de a face sport.
De ce este bine sa mancam un mar pe zi?
- Datorita continutului bogat de apa – in jur de 80% din compozitia sa – marul ne hidrateaza corpul ;
- Marul este diuretic, reduce acumularea de lichide, crampele de la nivelul membrelor inferioare si hipertensiunea arteriala datorita cantitatii mare de potasiu pe care o contine ;
- Printre vitaminele continute de mar se numara cele din grupa E, cunoscute pentru faptul ca sunt antioxidanti puternici ;
- Marul contine fibre solubile si insolubile ceea ce inseamna ca poate fi consumat de persoanele care sufera de constipatie sau de diaree. In primul caz, este esential ca marul sa fie consumat crud, cu coaja, iar in al doilea caz, sub forma de compot.
- Coaja marului contine pectina, o fibra care ne protejeaza mucoasa intestinala.
Secretul marului si al proprietatilor sale binefacatoare sta in substanetele sale fitochimice care, pe langa faptul ca previn cancerul, contribuie la reducerea nivelului de zahar si de grasimi din sange. Astfel, persoanelor diabetice si celor cu un nivel de colesterol ridicat le este recomandat sa consume cel putin doua mere pe zi deoarece acest fruct permite purificarea sangelui.
Una din substantele fitochimice prezente in mar este chercetina care permite evitarea problemelor cardiovasculare, bolilor inflamatorii precum artrita reumatoida, astmul sau chiar contractiile musculare. In plus, marul contine acizi precum acidul tartric sau malic care contribuie la digerarea grasimilor pe care le consumam. De aceea este recomandat consumul unui mar ca desert, dupa o masa copioasa, dupa-amiaza sau seara.