Incalzirea prin pardoseala, un plus pentru sanatate

Incalzirea prin pardoseala castiga in fiecare zi tot mai multa popularitate, asemenea tarilor scandinave, unde 80% din imobile sunt incalzite prin aceasta metoda. Pe langa avantajul caldurii, evident, mai este si avantajul economic, datorita preturilor accesibile, sunt usor de instalat si necesita putina intretinere. Vom vedea mai departe in acest articol care sunt caracteristicile care au dus la decizia multora de a alege pavimentul prin pardoseala.

Instalatia de incalzire prin paviment, contrar a ceea ce cred multi, este o metoda foarte veche de incalzire a ambientelor, fiind folosit chiar de romani, in antichitate. Aceasta prevede utilizarea de serpentine asezate sub pardoseala, care incalzesc ambientul de deasupra. Prin aceste tuburi trece pur si simplu, apa calda. Incalzirea prin pardoseala actioneaza in primul rand asupra partii inferioare a camerei, care se va incalzi mult inainte, fata de incalzirea cu calorifere, cu o temperatura ideala si constanta de 25 de grade Celsius. Aceasta este inferioara a caloriferlor traditionale, deci este posibil sa economisim la factura pentru incalzire.

Sunt cunoscute doua sisteme de incalzire prin pardoseala: acelea cu apa calda (umed) si sistemul electric (uscat). Sistemele umede folosesc apa calda, in acelasi fel in care functioneaza incalzirea centralizata; de altfel, apa vine pompata prin tuburi subtiri care sunt montate pe un suport izolant si acoperite cu o sapa speciala cu un mare grad de conductibilitate termica, care odata incalzita, isi mentine caldura intr-o maniera eficienta. Sistemele umede sunt cu pana la 30% mai eficiente decat caloriferele traditionale, deoarece folosesc apa cu o temperatura inferioara. In plus, pot fi combinate cu sisteme de incalzire deja existente, in asa fel incat se poate opta pentru incalzire prin pardoseala in unele camere si pentru calorifere in altele.

Totusi, trebuie adaugat ca aspect negativ faptul ca, fiind nevoie de o perioada considerabila ca pavimentul sa se incalzeasca (pana la doua ore) si de tot atata timp pentru a se raci, uneori ajungerea la temperatura ideala este foarte dificila. In plus, aceste sisteme termice umede sunt foarte potrivite pentru cei care isi construiesc o casa sau ridica o cladire importanta, dar pot fi o pacoste cand trebuiesc instalate sub un paviment deja existent, iar costurile de instalare pot ajunge pana la 40 de Euro pe metru patrat, in functie de suprafata.

Un alt avantaj consta in faptul ca acest tip de instalatie termica nu permite formarea de zone umede pe paviment. Acest tip de caracteristici ambientale este foarte ostil pentru bacterii, acarieni si praf. In plus, se va evita formarea de mucegai pe paviment si pe pereti.

Pentru diversele elemente si componente necesare unei instalatii termice prin pardoseala, centrale termice Berluni ofera o gama larga si convenabila din punct de vedere al preturilor.

About the author
articolesite

Leave a Comment