Respiratia urat mirositoare. Ce trebuie sa stii despre ea

Exista fel si fel de semne care pot indica faptul ca ai o respiratie urat mirositoare. Ai observat ca oamenii se indeparteaza de tine cand incepi sa vorbesti? Tind sa isi intoarca obrazul cand ii saruti de la revedere?

Daca crezi ca ai respiratie urat mirositoare, poti face un test simplu. Pur si simplu, linge interiorul incheieturii mainii, apoi miroase locul respectiv – daca mirosul nu este tocmai placut, poti fi sigur ca si respiratia ta este la fel.

Sau, mai bine, cere sfatul unui prieten foarte bun. Dar sigura-te ca este un prieten adevarat si absolut sincer cu tine.

Care sunt cauzele respiratiei urat mirositoare?

Aceasta este o problema foarte frecventa si poate avea diverse cauze. De obicei, este cauzata de gazele mirositoare eliberate de bacteriile care acopera dintii, gingiile si suprafata limbii. De asemenea, bucatile de mancare care raman blocate intre dinti foarte mult timp vor putrezi, eliberand si ele un miros neplacut. Alimentele precum usturoiul, cafeaua si ceapa pot sa fie un alt factor cauzator de respiratie urat mirositoare. Asadar, este foarte improtant sa iti speli dintii corect si regulat.

Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca respiratia urat mirositoare poate fi cauzata de anumite probleme medicale. “Gura uscata” (xerostomia) este o afectiune care determina o productie prea mica de saliva, fapt ce duce la senzatia de gura uscata. Acest lucru face ca bacteriile sa se acumuleze in interiorul cavitatii orale, determinand astfel un miros neplacut in gura. Mai mult, gura uscata poate fi cauzata de consumul anumitor medicamente, de problemele glandelor salivare, de o respiratie continua pe gura in loc de nas si de fumat.

Cum te poate ajuta stomatologul?

Daca ai respiratie urat mirositoare, va trebui sa incepi o rutina care sa-ti pastreze gura cat mai curata si mai proaspata. Controalele periodice la cabinetul stomatologic vor permite dentistului sa elimine orice urma de placa bacteriana care se poate acumula pe suprafetele dentare. Dentistul va putea, de asemenea, sa iti arate cum sa te speli cat mai corect pe dinti si cum sa iti cureti limba.

Se poate preveni respiratia urat mirositoare?

Pentru a-ti mentine respiratia proaspata, trebuie sa te vindeci de orice boala a gingiilor si sa iti pastrezi dantura si gura cat mai curata. Daca problema persista, iti recomandam sa notezi intr-un jurnal toate alimentele pe care le consumi, precum si medicamentele pe care le iei. Pune acest jurnal la dispozitia stomatologului in asa fel incat acesta sa iti sugereze modalitati de rezolvare a problemei.

Se recomanda, de asemenea, folosirea unei paste de dinti cu fluor, periajul regulat al limbii si reducerea consumului de alimente zaharoase.

About the author
articolesite