Semintele par mici, dar sunt pline de beneficii pentru sanatate. Sunt un veritabil concentrat de nutrienti – de proteine, de oemga 3, de fier, de magneziu… Semintele de chia, de susan sau de dovlecel te ajuta sa eviti sau sa acoperi unele carente. Invata cum sa profiti de ele citind acest articol.
Semintele de dovlecel te ajuta sa eviti rontaitul dintre mese. Semintele de dovlecel au un nivel de proteine exceptional – 36% fata de 20% de cele din carne. Sunt bogate in fibre si au o super putere atunci cand vine vorba despre satietate. Au un aport deloc de neglijat de fier si de magneziu. Se pot consuma crude alaturi de avocado sau de morcovi razuiti, de legume pe vapori sau muesli. Se pot macina si consuma in iaurturi sau alaturi de branza.
Semintele de chia pentru un plus de omega 3. Aceste mici seminte originare din Mexic sunt un adevarat concentrat de omega 3, grasimi indispensabile care lipsesc multor persoane. Sunt cea mai buna sursa de fier si de zinc, dar si de polifenoli antioxidanti. Sunt cele mai bune in sucuri smoothie.
Semintele de floarea- soarelui, un adevarat cocktail de vitamine. Sunt imbatabile atunci cand vine vorba despre vitaminele E, B1, B6, B9 si magneziu dar si cupru. Cum contin acizi grasi omega 6, ideal ar fi sa echilibrezi aportul de lipide si sa le consumi alaturi de alte seminte bogate in omega 3, precum cele de chia, de in, de canepa sau alaturi de nuci. Se pot folosi in tot felul de salate sau in sosul pentru peste.
Semintele de in- ideale pentru tranzit. Au un nivel record de fibre deci sunt cele mai bune prietene ale intestinelor lenese. Sunt comparabile cu semintele de chia pentru aportul lor in omega 3. Te ajuta sa eviti carentele daca nu prea consumi ulei de nuci sau de colza.
Semintele de canepa- cele mai bune pentru vegetarieni. Sunt bogate in proteine, omega 3 si un cocktail minunat de minerale. Sunt ideale alaturi de cruditati, produse lactate, in tajine, alaturi de bulghur sau de linte dar si in aluaturile prajiturilor.