Stim cu totii despre kinetoterapie, terapia manuala ortopedica sau masajul terapeutic. Cum ramane totusi cu metodele de recuperare medicala mai putin cunoscute, dar extrem de eficiente pentru diverse afectiuni?
In ultimii ani, numarul persoanelor cu probleme de sanatate care necesita recuperare medicala este in crestere. Din acest motiv, aceasta ramura a medicinei a evoluat considerabil, astfel descoperindu-se diverse metode terapeutice inovatoare.
Iata cateva dintre ele!
- Terapia TECAR
Terapia TECAR este relativ noua „pe piata”. Aceasta este conceputa pentru persoanele care sufera de patologii osteroarticulare, au nevoie de refacere musculara sau au suferit diverse traume, inclusiv fracturi sau entorse.
Terapia TECAR reprezinta o combinatie intre electroterapie si diatermie de contact, astfel stimuland producerea caldurii in interiorul tesuturilor. Aceasta terapie stimuleaza corpul pacientilor sa se vindece.
- Electroterapia
Electroterapia este una dintre cele mai eficiente metode care scapa pacientii de durerile insuportabile cauzate de diverse afectiuni. Totusi, electroterapia nu prea are efect de lunga durata de sine statator. De aceea, trebuie folosita in combinatie cu fizioterapie, de exemplu, sau alte forme de tratament.
Dar ce presupune de fapt recuperarea medicala cu ajutorul electroterapiei? Ei bine, aceasta metoda terapeutica foloseste semnale electrice care au scopul de a interfera cu transmiterea catre creier a semnalelor neuronale de durere.
Pe scurt, electroterapia transmite niste impulsuri electrice catre zona problematica, astfel oferind pacientilor o mana de ajutor pentru a putea controla durerea. Electroterapia poate fi benefica si pentru a imbunatati circulatia, a intari musculatura sau a repara tesuturile.
- Crioterapia
S-ar putea sa fi auzit despre crioterapie la dermatolog daca ai avut vreodata negi sau veruci plantare. Intr-adevar, aceasta metoda poate fi foarte eficienta in aceste situatii. Totusi, crioterapia nu este utilizata doar in domeniul dermatologic. Este si o metoda terapeutica utilizata pentru reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii.
Recuperarea medicala prin intermediul crioterapiei presupune aplicarea compreselor cu gel, masajul cu gheata sau imersia in apa cu gheata. Din fericire, oamenii de stiinta au dezvoltat diverse aparate de crioterapie care au un sistem de detectie a temperaturii tegumentare si de reglare a temperaturii jetului de aer. Aceste aparate au si un sistem de biofeedback care ajuta la prevenirea degeraturilor.
- Kinesiotaping
Terapia prin kinesiotaping nu este chiar noua. Bazele acesteia au fost puse prin anii 1970, insa foarte putina lume ii cunoaste beneficiile.
Pe scurt, kinesiotaping-ul presupune aplicarea unei benzi elastice din bumbac pentru o perioada de 3-4 zile in anumite zone corporale. Kinesiotaping-ul este benefic pentru ameliorarea durerii, stimularea neuromusculara proprioceptiva, neutralizarea congestiei circulatiei sangvine, drenarea limfatica si reglarea tonusului muscular.
- Drenajul limfatic
Drenajul limfatic este o metoda de recuperare medicala manuala care implica efectuarea intinderilor si torsiunilor la nivelul pielii. Astfel, terapeutul stimuleaza deplasarea lichidului limfatic catre ganglionii limfatici.
Drenajul limfatic este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni precum limfedem sau insuficienta venolimfatica la nivelul picioarelor. De asemenea, drenajul limfatic poate fi benefic pentru pacientii alergici la anumite alimente sau care sufera de oboseala cronica sau depresie. Aceasta metoda terapeutica poate ajuta si la ameliorarea simptomelor asociate cu diverse afectiuni ale tractului digestiv.
Crezi ca te-ar ajuta cateva sedinte de recuperare medicala? Contacteaza imediat echipa de la AtleticoKinetic.ro!