Vrei sa te mentii in forma, sa ai un meniu cat mai echilibrat si mai variat dar sa mananci feluri de mancare savuroase si delicioase? Iata cateva sfaturi de urmat de indata.
Prepara felurile de mancare piano piano. Felurile de mancare care sunt fierte sau prajite prea mult sau la o temperatura mult prea inalta isi pierd din proprietai si devin nocive pentru sanatate. Prepara alimentele pe vapori si « al dente ».
Abuzeaza de condimentele dulci si usoare. Sunt un concentrat de antioxodanti si se potrivesc cu orice – curcuma, scortisoara, cardamomul sau chimionul care stimulaza digestia, paprika sau carvi pentru cruditati, curry, cuisoare sau anason pentru gratar…
Modereaza consumul de gluten. Nu este chiar o otrava dar foarte multe persoane il consuma din ce in ce mai mult. Cel mai bine ar fi insa ca din cand in cand sa inlocuiesti pastele cu faimoasele quinoa, mei, kasha, orez rosu sau linte neagra. Foarte amuzant si original este si konjacul cu care poti prepara paste lipicioase si crocante.
Foloseste sare atat cat trebuie. Consumul de sare la foarte multi dintre noi este de doua ori mai mare fata de nevoile reale. Sarea este intr-adevar indispensabila vietii, dar consumta in exces nu are deloc efecte benefice asupra organismului. Poti apela la unele alternative mai sanatoase precum gomasio, sarea roz de Himalaya sau sarea marina bio.
Adopta un regim flexitarian, adica unul semi-vegetarian. Adica poti consuma din cand in cand carne atunci cand ai pofta. Adica vei avea o alimentatie mai variata care raspunde mai bine senzatiilor tale corporale si poftelor de moment.
Adopta o farfurie mai picanta. Piperul si ardeiul iute sunt cele care pot trezi papilele gustative si care contin o multime de antioxidanti protectori. Trebuie sa descoperi neaparat piperul Timut din Nepal cu note foarte prezente de grepfrut care este perfect alaturi de peste.
Consuma grasimile bune. Grasimea, la fel ca si sarea este indispensabila pentru organism. Lipidele continute de alimentele procesate trebuie insa sa fie limitate la maximum. Untul, uleiul de rapita sau de nuci, de masline, de canepa, de macadamia sunt cele care te ajuta sa diversifici savorile.