Este dificil sa te regasesti printre alimentele sau ingredientele care nu contin deloc gluten? In acest articol vei afla care sunt cele mai bune alimente fara gluten pe care le poti include la tine in alimentatie.
Glutenul este o substanta vascoasa continuta de faina de cereale – de grau, de orz sau de secara care permite aluatului sa creasca si sa devina mai elastic.
Fie ca esti intolerant la gluten sau nu, sa excluzi glutenul de la tine din alimentatie nu este un lucru foarte simplu. Glutenul este foarte prezent in foarte multe produse de patiserie sau tipuri de paine, dar si in paste, in gris si in multe semi-preparate.
Pe scurt, lista alimentelor care contin gluten este una foarte lunga. De unde si nevoia de a consuma alimente brute si feluri de mancare preparate in casa cat mai des cu putinta.
Deci cum poti renunta la alimentele care nu contin gluten? Care sunt alimentele care nu contin deloc gluten?
-ouale. Indiferent de felul in care se prepara, ouala nu contin deloc gluten.
– zaharul. De sfecla, de trestie sau siropul de agave… iata care sunt cele mai bune alternative la zaharul alb rafinat.
– orezul. Orezul este un aliment garantat 100% fara gluten.
– pestele. Niciun risc atunci cand vine vorba despre pestele sarat, afumat, proaspat… Dar atentie la cel pane si la faina folosita pentru prepararea sa, care poate sa contina gluten.
– cartofii. Cartofii nu contin nici ei gluten, in afara de cei dauphine.
– porumbul. Porumbul face si el parte din categoria alimentelor fara gluten.
– iaurtul. Nici iaurtul nu contine gluten. In afara de cel care contine cereale in mod evident.
– dulceata,. Dulceata, marmelada, jeleurile sau compoturile nu contin gluten.
– faina. Faina de quinoa, de hrisca, de porumb sau de castane nu contine gluten. Atentie insa la faina de grau.
– uleiul. Toate varietatile de ulei nu contin gluten, cu exceptia celui din germeni de grau, bineinteles.
– leguminoasele. Lintea, nautul, soia, fasolea… toate sunt foarte benefice pentru sanatate si nu contin gluten.