Daca sa mananci este o adevarata arta, sa digeri asa cum trebuie alimentele este la fel de important. Daca nu vrei sa faci fata arsurilor gastrice, refluxului sau balonarilor, iata care sunt cee mai bune sfaturi pentru a facilita digestia.
Mananca fibre zilnic. Atunci cand vine voba despre o digestie mai buna, nu uita ca fibrele sunt aliatii tai de pret. Consuma deci cat mai multe cerale- orz sau oavaz, fructe precum curmalele, murele sau zmeura, legume precum lintea sau broccoli care vor favoriza absorbtia intestinala si vor incetini in acelasi timp absorbtia de zaharuri.
Stai jos atunci cand mananci. O postura proasta poate duce la neplaceri, adica la o multime de probleme legate de digestie. Cel mai bine ar fi sa stai drept pe un scaun pentru a nu exersa o presiune asupra stomacului.
Bea cat mai multa apa. Apa joaca un rol major in cadrul digestiei si al tranzitului intestinal. Nu degeaba se recomanda consumul sau atunci cand suferi de probleme legate de constipatie.
Diversifica modul in care prepari alimentele. Trebuie sa tii cont de felul in care iti alegi alimentele atunci cand vine vorba despre digestie, dar si de felul in care le prepari. Alimentele preparate pe aburi se vor digera mult mai usor decat cele prajite in tigaie, de exemplu. Grasimile sunt foarte greu de digerat.
Nu te culca imediat dupa masa. Daca te vei intinde, alimentele vor ajunge mai greu si mai incorect in intestine. Se recomanda sa mergi la culcare la cel putin 2 ore dupa ce ai luat masa pentru a digera asa cum trebuie alimentele si pentru a arde grasimile consumate.
Consuma mirodeniile benefice. Mirodeniile precum cardamomul, curcuma sau chimionul sunt cele mai benefice pentru digestie. In plus, au un rol anti-inflamatoriu si antioxidant.
Spune Nu anumitor tipuri de alimente. Daca esti expus destul de des durerilor de stomac, cel mai bine ar fi sa te tii departe de unele alimente. Mai ales de cele care cotin glucide despre care se spune ca provoaca indigestii precum ciupercile, varza sau anumite cruditati.
Limiteaza pe cat posibil produsele grase. Alimentele grase se digera foarte greu si au nevoie de un timp mai indelungat pentru asta. Consumate in exces, sunt cele care cor duce la crampe, balonari si arsuri.