Sistemul imunitar protejeaza corpul virusuri, bacterii si toxine si inlatura corpii straini si celulele maligne din organism. Cu toate acestea insa, odata cu inaintarea in varsta, abilitatea de combatere a infectiilor devine din ce in ce mai ineficienta. Ca sa o readuci in parametri doriti, ai la dispozitie o serie de nutrienti care se regasesc in unele alimente. Prin urmare, o dieta corespunzatoare iti poate intari sistemul imunitar.
Trebuie mentionat insa ca aceste beneficii nu apar peste noapte. Nu trebuie sa te astepti ca beneficiile dietei sa fie vizibile dupa doar o zi si apoi sa revii la consumul alimentelor nesanatoase.
6 alimente pentru intarirea sistemului imunitar
Afla cum iti poti imbunatati sistemul imunitar cu ajutorul dietei, prin adaugarea urmatoarelor alimente in mesele zilnice. Pregateste-te sa faci un drum spre cel mai apropiat magazin, fiindca aceste alimente sunt esentiale pentru o viata sanatoasa si un sistem imunitar puternic:
Citrice
Majoritatea persoanelor apeleaza la vitamina C, atunci cand sunt racit, fiindca acesta ajuta la intarirea sistemului imunitar. Cum aproape toate citricele contin un nivel ridicat de vitamina C, ai la dispozitie o varietate mare din care poti alege pentru dieta ta. Printre cele mai populare se numara grepfrutul, portocalele, mandarinele si lamaile. Intrucat corpul nu produce vitamina C, aceasta este esentiala pentru o viata sanatoasa.
Oua
Aportul adecvat de proteine este necesar pentru sustinerea sistemului imunitar. Cand vine vorba de proteine, ouale sunt printre cele mai bune surse, fiindca mai contin si alti nutrienti: vitamina D, zinc, seleniu si vitamina E. Mai mult decat atat, anumite oua, provenite de la pasari care au avut o dieta vegetariana, pot avea un nivel mai ridicat de omega-3 , vitamina D si vitamina E.
Spanac
Vitamina A este considerata esentiala pentru functionarea normala sistemului imunitar, iar legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, ofera o sursa bogata de beta-caroten, o forma de vitamina A care este, de asemenea, si antioxidant. Legumele cu frunze verzi reprezinta si o sursa buna si de acid folic. Beta-carotenul poate fi gasit in majoritatea legumelor portocalii si verzi, in timp ce acidul folic poate fi gasit in fructe, fasole, nuci si cereale integrale.
Broccoli
Broccoli este una dintre cele mai sanatoase legume pe care le poti adauga in dieta, datorita continutului de vitamina A, C, E, fibra si antioxidanti. Secretul pastrarii acestor vitamine si minerale este de a gati leguma cat mai putin posibil sau chiar deloc. Daca, nu poti sa mananci broccoli crud, mai bine il prepari la abur, aceasta fiind cea mai buna metoda de a pastra majoritatea nutrientilor, arata un studiu publicat in 2009, in China.
Iaurt
Cand vine vorba de iaurturi, cele care contin culturi active si vii sunt cele mai bune pentru stimularea sistemului imunitar. Mai mult de atat, acestea reprezinta si o sursa buna de vitamina D. Pentru a nu risca un aport crescut de zaharuri, alege iaurtul simplu si nu cel cu arome sau indulcitori. Poti, oricand, sa il indulcesti cu fructe.
Ardei gras
Intr-adevar, citricele reprezinta o sursa buna de vitamina C, dar nici ardeii grasi galbeni sau rosii nu sunt de ocolit. Un ardei gras rosu, de marime medie, contine de doua ori mai multa vitamina C fata de o portocala de aceeasi marime. Mai mult decat atat, ardeii grasi sunt bogati in antioxidanti, beta-caroten si contin si cantitati mici de vitamina E.
Datorita varietatii legumelor si fructelor si a abundentei de retete culinare sanatoase, nu a fost niciodata mai usor ca acum sa incepi o dieta echilibrata si sa te bucuri de beneficiile vitaminelor naturale.
Sursa studiu:
Journal of Zhejiang University SCIENCE B – “Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli” – Gao-feng Yuan, Bo Sun, Jing Yuan, Qiao-mei Wang – 08.2009