Specialistii din domeniul nutritiei sunt cu totii de acord atunci cand vine vorba despre un lucru- ar trebui sa consumi cat mai mult peste. Acesta se pare ca este excelent pentru sanatate. Nu stii de ce ar trebui sa incepi sa consumi mai mult peste? Iata patru motive care ar trebui sa te convinga.
Care sunt cele patru atuuri nutritionale ale pestilor?
Pestii sunt foarte bogati in proteine. Pestii sunt cea mai buna sursa de proteine de cea mai inalta calitate. Contin in medie la fel de multe proteine ca si carnea. Deci consumul de mai mult peste reprezinta o modalitate excelenta de a reduce consumul de carne rosie in special.
Unele varietati de peste contin mai putine grasimi. In general, pestii contin mai putine grasimi decat carnea. Doar pestele gras face in acest caz exceptie. Speciile cele mai slabe contin in jur de 15 materii grase iar cele mai grase pana la 14%. In toate cazurile insa, toate aceste lipide sunt extrem de interesante din punct de vedere nutritional.
Pestii pot astfel sa faca parte de minune din cadrul unui regim alimentar, chiar si din cadrul unui regim de slabire. Se recomanda sa se consume un peste gras si unul slab pe saptamana.
Pestii sunt cea mai buna sursa de acizi grasi omega 3. Pestii, in special cei grasi sunt cea mai importanta sursa de acizi grasi omega 3. Acestia sunt foarte benefici pentru sanatate deoarece pot ajuta la dezvoltarea creierului si pot favoriza sanatatea inimii. Un deficit in acizi grasi omega 3 poata favoriza aparitia bolilor neurodegenerative, depresie sau chiar pierderea vederii.
Consuma deci pesti macar de doua ori pe saptamana, in special pesti grasi.
Pestii grasi sunt foarte bogati in oligoelemente. Pestii sunt cei mai bogati in vitamine.
- vitamina A pentru sanatatea ochilor.
- vitamine din grupa B precum B3 care joaca un rol important in producerea de energie, B12, care participa la sinteza de energie si de proteine sau B6, indispensabila pentru sinteza aminoacizilor.
- vitamina D care participa la fixarea calciului in oase.
- vitamina E care are un rol antioxidant.