Bruxismul, denumirea medicala ce se refera la scrasnitul, frecarea sau inclestarea dintilor, este o tulburare ce apare de regula in timpul somnului, care cauzeaza deteriorarea starii dintilor.
Aceasta afectiune provoaca o multime de simptome care sunt destul de incomode, inclusiv dureri de maxilar, durere faciala si dureri de cap cronice. De asemenea, bruxismul poate afecta negativ sanatatea orala si poate duce la necesitatea efectuarii unor lucrari dentare costisitoare.
Se pare ca bruxismul este cauzat de o combinatie de factori. Daca pana recent se credea ca stresul este principala cauza a bruxismului, acum medicii stomagologi nu mai sunt siguri de asta.
Ce se intampla cand scrasnesti dintii?
Dintii sunt copusi din particule foarte puternice de hidroxiapatita, minerale care alcatuiesc smaltul (si structura osoasa). Cand scrasnesti din dinti, depui foarte multa presiune asupra acestor structuri dentare puternice, dar mici.
In timp, dintii tai vor avea de suferit. Iata care sunt cele mai frecvente efecte ale macinarii dintilor mult timp fara tratament:
- Pierdere prematura a smaltului dentar: scrasnirea constata poate elimina straturile smaltului dintilor, ceea ce duce la sensibilitate dentara si la risc mai mare de carii dentare.
- Dinti fisurati sau fracturati: din cauza presiunii neincetate din timpul scrasnirii dintilor, se poate ajute la crapaturi sau chiar fracturi dentare, necesitand tratament de canal radicular sau chiar extractie si ulterior implant dentar.
- Dinti ingalbeniti: cel mai bun mod de a face dintii sa para mai albi este de a preveni ingalbenirea sau decolorarea. Bruxismul poate imbatrani prematur dintii, accelerand ingalbenirea si inrautatind estetica.
- Recesiune gingivala: bruxismul poate duce chiar si la recesiune ireversibila a gingiei. Recesiunea gingivala poate determina, la randul ei, sensibilitate dentara si chiar descompunere a tesutului osos.
- Tulburari ale articulatiilor temporomandibulare: Scrasnitul constant din dinti pune o presiune imensa asupra articulatiilor temporomandibulare, ceea ce poate duce la TMD (tulburari ale articulatiilor temporomandibulare). Aceste tulburari pot provoca dureri continue la nivelul muschilor articulatiilor, dificultati sau disconfort in timpul masticatiei, dureri in si in jurul urechilor si chiar blocarea articulatiilor.
- Migrene: Din cauza fortei exercitate asupra muschilor fetei, bruxismul poate provoca dureri de cap cronice.
Cum se trateaza bruxismul?
Purtarea gutierei reprezinta principalul tratament pentru bruxism.
Gutierele ajuta la corectarea dezechilibrelor de ocluzie dentara (muscatura dezechilibrata), favorizand relaxarea musculara. Purtand gutiera in fiecare noapte, bruxismul se poate diminua (atat ca fenomen in sine, cat si ca efecte).