Escarele – ce sunt si cum se trateaza?

Persoanele imobilizate la pat, fie ca este permanent sau doar temporar, trebuie sa beneficieze de o ingrijire foarte atenta din partea familiei si din partea medicilor. Una dintre principalele probleme care apar la aproape toate aceste persoane este escara. Aceasta este o leziune a pielii generata de comprimarea tesuturilor moi intre proeminentele osoase si un plan extern dur, precum scaunele sau saltelele.

Cum se pot preveni escarele?

In primul rand, pacientii ce prezinta risc de aparitie a escarelor trebuie sa foloseasca saltele antiescare, gandite special pentru preventie. De asemenea, este esentiala mobilizarea pacientului. Repozitionarea trebuie sa se faca o data la 1-2 ore, in asa fel incat sa nu fie afectata circulatia sangelui in zonele in care presiunea este foarte mare.

O mare atentie trebuie sa se acorde si modului in care sunt aranjate asternuturile, in asa fel incat sa nu existe cute care pot sa jeneze.

Igiena este si ea foarte importanta si trebuie sa fie facuta de mai multe ori pe zi.

Nu in ultimul rand, conteaza foarte mult alimentatia. Aceasta trebuie sa fie cat se poate de echilibrata, fiind necesare sfaturile unui expert in nutritie.

Cum se ingrijesc escarele?

Daca escara a aparut pe piele, ingrijirea ranii trebuie sa se faca cu o foarte mare atentie. In primul rand, trebuie sa se foloseasca pansamente de cea mai buna calitate, fiind recomandate pansamente hartmann. Acestea se schimba cu manusi de unica folosinta iar spalarea ranii se face cu ajutorul unui sapun nautru si cu comprese sterile.

Atunci cand se alege pansamentul este bine sa se consulte medicul, deoarece alegerea unui pansament nepotrivit poate sa duca la probleme destul de mari, precum inrautatirea ranii. Exista cateva reguli in ceea ce priveste fixarea pansamentului:

  • Trebuie sa se evite pansamentele autoadezive;
  • Pentru evitarea aparitiei altor leziuni, pielea de langa escara trebuie sa fie tratata cu atentie;
  • Este bine sa se foloseasca comprese sterile, fase de fixare sau plasturi hipoalergeni.

In cazul in care rana a ajuns sa se infecteze, ceea ce inseamna ca au aparut secretii, miros urat si piele dureroasa, trebuie sa se administreze antibiotice, insa doar la recomandarea unui medic.

Odata aparuta escara, este de evitat pozitionarea pacientului pe zona unde este, pana in momentul in care rana nu se vindeca complet.

About the author
articolesite