Implant dentar ori punte dentară: ce alegi pentru înlocuirea dintilor pierduti?

Majoritatea dintre noi ne confruntăm, la un moment dat în viață, cu pierderea unuia ori a mai multor dinți. Atunci ne vedem puși în situația de a alege între implant dentar și punte dentară. Înainte de a lua o decizie atât de importantă, este indicat să te informezi în privința celor două metode, să le cunoști atât avantajele, cât și dezavantajele. Bineînțeles, nu ești singur în această provocare dentară, ci vei avea sprijinul medicului specialist care îți va prezenta, în funcție de situație și nevoi, care este varianta optimă.


Pentru început, de ce este important să înlocuim dinții pierduți? 

Există cazuri în care este neglijată pierderea unui dinte dacă acesta nu se află în față și nu reprezintă un motiv de jenă. Însă, pe lângă rolul estetic, trebuie să te gândești și la funcțiile pe care le îndeplinea dintele pierdut, dar și la efectele negative pe care le va avea, în timp, asupra osului maxilar. Dintre acestea enumerăm: migrarea dinților vecini (cel mai întâlnit efect), dificultățile în vorbire, retragerea osului pe care nu mai există o rădăcină care să pună presiune, problemele de ocluzie (mușcătură) 

Ce este implantul dentar? Dar puntea dentară? 

Implantul dentar este o rădăcina artificială care are rolul de a o înlocui pe cea a dintelui pierdut. Dispozitivul este un șurub din titan care se înfiletează în osul mandibular sau maxilar, fără a afecta alți dinți. Acesta are rol de susținere a părții protetice, care înlocuiește dintele. Mai trebuie să știi despre implantul dentar că reprezintă, în prezent, cea mai avansată soluție pentru înlocuirea dinților absenți. 

Puntea dentară este o lucrare protetică fixă utilizată pentru restaurarea morfologică a dinților pierduți de pe arcadele dentare. De asemenea, se mai apelează la această metodă și pentru protecția și remodelarea danturii. Aceasta este formată din mai multe elemente: corpul punții și ancorele (stâlpii), care au funcția să fixeze lucrarea pe dinții naturali. 


Așadar, implant dentar sau punte dentară? 


Înainte de a alege între implant dentar și punte dentară, trebuie să cunoști cei mai importanți factori implicați în această decizie. 

În ceea ce privește partea estetică, atât implantul dentar, cât și puntea dentară ceramică pot avea rezultate excelente (dacă sunt executate corect). Însă, potrivit specialiștilor, implantul dentar este superior și reprezintă o opțiune mai bună. 

Atunci când optezi pentru o punte dentară, trebuie să iei în calcul că aceasta se sprijină exclusiv pe dinți naturali din vecinătate. După preparare, dinții stâlpi, așa cum sunt numiți, vor rămâne sub punte și pot deveni victima cariilor și a afecțiunilor gingivale. Tocmai de aceea și îngrijirea dentară trebuie să fie mult mai atentă. Așadar, pentru a proteja dinții vecini, tot implantul dentar rămâne cea mai bună soluție fiindcă nu implică necesitatea șlefuirii unui alt element din cavitatea bucală. 

Alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere înainte de a face această alegere este durata de viață. În medie, o punte dentară rezistă între 10 – 15 ani, în timp ce un implant dentar poate rezista toată viața. Probleme mai pot să apară doar la nivelul coroanei în timp. 

La capitolul costuri, puntea dentară iese câștigătoare, însă totul depinde și de dimensiunea lucrării și de materialele utilizate. În cazul implantului dentar pot apărea costuri suplimentare dacă mai sunt necesare anumite intervenții chirurgicale, așa cum este adiția de os. Aici trebuie să se țină cont că prețul reflectă dotările cabinetului, tehnologiile utilizate, calitatea implantului și experiența specialiștilor. 

Referitor la timpul necesar tratamentului, tot puntea dentară se menține pe prima poziție. De regulă, această metodă este finalizată în două ședințe, în timp ce în cazul implantului dentar va fi nevoie de o așteptare de 3-6 luni, în funcție de duritatea osului. Prima etapă este cea chirurgicală și presupune introducerea implantului dentar în interiorul osului. După câteva luni, urmează etapa protetică în care se realizează lucrarea definitivă, cea care poate fi observată în cavitatea bucală. 

În multe dintre cazuri, implantul dentar reprezintă varianta optimă, însă pacientul este cel care ia decizia finală. De regulă, bugetul, stilul de viață și timpul necesar tratamentului sunt criteriile care cântăresc cel mai mult. 

About the author
articolesite

Leave a Comment