Mituri pe care le auzim frecvent despre bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt considerate a fi ucigasul numarul 1 la nivel mondial. Mai exact, o treime din decesele din intreaga lume este cauzata de bolile cardiovasculare. Conform statisticilor, BCV provoaca mai multe decese decat cancerul, diabetul zaharat si insuficienta respiratorie cumulate.

Mai mult decat atat, BCV constituie o cauza majora de handicap si afectiuni cronice, devansand bolile infectioase.

Cu toate ca sunt extrem de raspandite, exista inca o sumedenie de mituri ce se invart in jurul bolilor cardiovasculare. Iata care sunt cele mai frecvente:

​Mit: BCV provoaca intotdeauna simptome.

Adevar: Este posibil sa faci un atac de cord si sa nu stii. Conform unui studiu, 45% dintre atacurile de cord sunt atacuri de cord tacute (in termeni medicali, atacul de cord tacut poarta denumirea de ischemie silentioasa si se refera la privarea muschilor inimii de oxigen). Acestea, atunci cand apar, simptomele lor nu au intensitatea atacului de cord tipic. Astfel de simptome pot include dificultati de respiratie, greata, sezatie de ameteala si durere sau disconfort in unul sau ambele brate, maxilar, spate sau gat. Mai mult, hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat – doi factori majori de risc pentru bolile de inima – nu au simptome fizice. Prin urmare, este vital sa iti faci controalele medicale in mod regulat, chiar daca nu ai nicio afectiune cardiovasculara.

​Mit: Doar barbatii se pot confrunta cu boli cardiovasculare.

Adevar: Potrivit statisticilor, barbatii sunt mai predispusi la bolile cardiovasculare decat femeile, in special dupa varsta de 45 de ani, insa asta nu inseamna ca femeile sunt ferite de aceasta amenintare. De fapt, bolile cardiovasculare reprezinta o treime din toate cauzele de deces in randul femeilor, atacurile de cord provocand pierderea vietii in randul a 3,3 milioane de femei in fiecare an. Alte 3,2 milioane de femei mor anual din cauza accidentelor vasculare cerebrale si alte 2,1 milioane de femei mor din cauza altor forme de BCV, cum ar fi insuficienta cardiaca.

​Mit: Doar persoanele in varsta pot dezvolta boli de inima.

Adevar: Desi riscul de boli cardiovasculare creste pe masura ce imbatranim, acest lucru nu inseamna ca tinerii sunt complet feriti de a se confrunta cu astfel de probleme de sanatate. Bolile cardiovasculare pot afecta pe oricine, indiferent de varsta. De exemplu, unele probleme cardiace sunt congenitale (prezente la nastere), iar altele, cum ar fi cardiomiopatia (o ingrosare a muschiului inimii care afecteaza capacitatea inimii de a pompa) pot aparea la oricine, indiferent de varsta. Mai mult, potrivit unor studii de specialitate, atacurile de cord devin din ce in ce mai frecvente la persoanele mai tinere, in special la femei. Se pare ca stilul de viata sedentar si alimentatia nesanatoasa sunt principalele cauze ale bolilor de inima la tineri.

​Mit: Persoanele care au boli de inima nu ar trebui sa faca sport, deoarece este prea riscant.

Adevar: Acest lucru este aproape intotdeauna fals. Sedentarismul trebuie evitat de catre majoritatea celor care traiesc cu probleme cardiace. Sigur, ar trebui discutat cu medicul cardiolog in legatuda cu tipul de exercitii fizice potrivite, insa miscarea, cu siguranta, nu trebuie evitata de catre persoanele cu BCV. De regula, pentru cei cu boli de inima se recomanda exercitiile aerobice si mersul pe jos.

Activitatea fizica este esentiala pentru intarirea muschiului inimii, scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, precum si pentru imbunatatirea fluxului de sange catre creier.

Mai multe informatii despre bolile cardiovasculare poti afla pe blogul Centrului Medical Misca

About the author
articolesite

Leave a Comment