Fumatul actioneaza ca un supresor al apetitului, astfel ca cresterea in greutate reprezinta o preocupare comuna pentru foarte multi oameni atunci cand decid sa renunte la tigari. Mai mult, ingrasarea este adesea utilizata ca motiv pentru a nu renunta la acest viciu. Desi este adevarat ca multi fumatori tind sa acumuleze cateva kilograme in plus in primele sase luni de la stoparea fumatului, acest cumul este de obicei mic – aproximativ 5 kilograme in medie – kilograme care, de cele mai multe ori, scad in timp. De asemenea, este important sa tii in evidenta faptul ca acumularea catorva kilograme in plus pentru cateva luni nu iti va afecta sanatatea atat de mult ca fumatul. Cu toate acestea, cresterea in greutate NU este inevitabila cand renunti la fumat.
Fumatul atenueaza simtul mirosului si gustului, asa ca dupa ce renunti la tutun, alimentele vor parea subit mult mai atragatoare si mai delicioase. De asemenea, multora le place obiceiul de a fuma, astfel ca atunci cand renunta la tigari tind sa inlocuiasca fumatul cu obiceiul de a consuma fel si fel de gustari nesanatoase, fapt ce duce, in cele din urma, la ingrasare. Prin urmare, este important sa gasesti alte metode, mai sanatoase, de a trata nevoia de a fuma si de a tine sub control sentimentele si starile negative ce vin la pachet cu acest abandon (stresul, anxietatea, plictiseala).
Gaseste metode de relaxare!
In loc sa te intorci la tigari sau la mancare atunci cand te simti stresat, nelinistit sau deprimat, invata noi modalitati de a te linisti rapid. Asculta muzica ambientala, picteaza, savureaza o ceasca de ceai cald sau fa plimbari lungi in oras.
Mananca sanatos si variat!
Este extrem de important sa consumi o multime de fructe, legume si grasimi sanatoase, in special atunci cand renunti la fumat. Evita alimentele zaharoase, sucurile, prajiturile si alimentele procesate.
Invata sa mananci inteligent!
Mancarea emotionala tinde sa fie automata si aproape de nestapanit atunci cand renunti la tutun sau la orice alt viciu. Este usor sa cazi in capcana de a rontai ceva in fata televizorului sau in timp ce urmaresti news feed-ul facebook-ului. De aceea, este esential sa te concentrezi asupra a ceea ce mananci si, mai cu seama, a cantitatii de mancare pe care o introduci in corpul tau. Nu uita: trebuie sa mananci de foame, nu din alt motiv.
Bea multa apa!
Este indicat sa bei cel putin sase-opt pahare de apa pentru a te ajuta sa te simti plin si sa eviti cat mai mult senzatia de foame. Apa te va ajuta, de asemenea, sa elimini mai usor toxinele din organism.
Incearca tigara electronica!
Daca vrei sa renunti la tutun, insa nu poti sa scapi de viciul fumatului, incearca o tigara electronica. Aceasta poate avea sau nu nicotina, in functie de preferintele tale, insa nu iti va mai introduce in corp toate acele substante cancerigene pe care le ofera tigara din tutun.