Regim anti-colesterol- bazele de care trebuie sa tii cont

Un nivel foarte ridicat de colesterol este cel mai adesea consecinta unei igiene proaste de viata. Iar in caz de exces de colesterol, un regim alimentar adaptat este mai mult decat indispensabil pentru a se putea restabili un nivel optim de colesterol bun in sange.

Care sunt sfaturile de care trebuie sa tii cont in cadrul unui regim anti-colesterol? Care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumi si care sunt alimentele de care trebuie sa te tii departe?

Zaharul si produsele dulci. La fel ca in cazul oricarui alt regim alimentar echilibrat, trebuie sa te tii departe de zahar si de produsele dulci. Poti prepara tu acasa prajituri sau alte preparate pentru a sti exact cat zahar si materii grase folosesti. Alege cele mai bune surse de lipide, inlocuieste untul si grasimea animala si ai grija la asa-zisele produse dulci light.

Materiile grase. Nu trebuie sa le elimini complet de la tine din meniu, ci ar trebui sa incerci sa reduci cat mai mult consumul lor. Mai ales al celor de origine animala. Sunt foarte bogate in acizi grasi saturati care pot favoriza bolile cardiovasculare.

Astfel ca ar trebui sa limitezi consumul de unt, de smantana, de untura sau de lapte si sa privilegiezi margarina bogata in omega 3 sau in fitosteroli, laptele degresat sau cel semi-degresat. Foloseste cat mai mult uleiurile vegetale de genul celor de masline, de rapita, de nuci sau de soia.

Ouale ar trebui sa fie consumate doar o data pe saptamana sau maximum 2 oua pe saptamana. Galbenusul este foarte bogat in colesterol.

Pestele. Este un aliat de pret in cadrul unui regim anti-colesterol. Contine lipide sanatoase, bune deci ar trebui sa fie consumat macar de doua ori pe sapatamana. Pestele slab sau cele gras sunt ambele recomandate.

Consuma cat mai multa carne alba si limiteaza la maximum consumul de mezeluri. Carnea foarte grasa de porc, de oaie sau de miel trebuie sa fie si ea evitata.

Produsele lactate. Sunt foarte importante deoarece contin calciu. Dar ar trebui sa fie privilegiate cele mai slabe. Branza este si ea foarte bogata in colesterol deci ar trebui consumata ocazional.

Legumele si fructele trebuie sa fie consmate cat mai mult deoarece sunt foarte bogata in fibre si au capacitatea de a reduce absorbtia de grasimi.

About the author
articolesite

Leave a Comment