Soarele, un aliat al santatii tale

Toata lumea nu inceteaza sa vorbeasca despre efectele nocive ale soarelui. Este adevarat ca soarele este periculos pentru sanatate daca nu se iau anumite precautii. Dar este si o imensa sursa de beneficii pentru organism.

Soarele poate sa previna anumite tipuri de cancer, poate sa imbunatateasca sistemul cardio-vascular, poate sa consolideze oasele… deci o expunere rezonabila la soare este mai mult decat benefica.

Soarele inseamna viata. Si chiar daca este periculos pentru sanatate, trebuie sa fii moderat si sa stii cum sa profiti de incredibila sa energie.

Lumina te ajuta sa ai un moral ridicati si sa dormi mai bine. Soarele si lumina sa te ajuta sa iti reglezi metabolismul. Si nimic nu se compara cu o zi insorita pentru a afisa un suras radios si pentru a profita de placerile simple ale vietii precum o plimbare sau un pranz pe o terasa.

Lumina intra in organism prin intermediul ochilor, trece prin nervul optic si ajunge in creier. Poate mari astfel nivelul de melatonina, un hormon al somnului. O expunere la soare iti permite deci a te bucuri de o zi plina de energie si de un somn odihnitor si reparator. Soarele mareste si nivelul de dopamina si de serotonina, care este numit si hormonul fericirii.

Sursa de vitamina D. daca soarele este bun pentru moral, acesta este foarte benefic si pentru organism. Soarele te ajuta sa sintetizezi vitamina D. O vitamina indispensabila pentru a fixa calciul in oase dar si fosforul. Astfel, vitamina D este cea care previne unele boli precum rahitismul si osteoporoza.

Pe langa benficiile sale pentru oase, soarele poate preveni si anumite boli cardiovasculare prin diminuarea presiunii arteriale. Razele UVA sunt responsabile de asta. Pot mari nivelul de monoxid de azot care este prezent in piele care are drept efect dilatarea vaselor sanguine. Astfel, se va evita o presiune arteriala mult prea ridicata.

O expunere moderata la soare poate diminua riscurile aparitiei unor boli precum cancerul de san, de colon sau de prostata.

Razele UV pot trata si unele boli cutanate ale pielii precum vitiligo sau psoriazis. Pentru asta trebuie sa consulti medicul dermatotolog.

Deci soarele poate sa fie considerat cel mai bun aliat al sanatatii.

About the author
articolesite

Leave a Comment