Toti nutritionistii sunt de acord cu urmatorul lucru: micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei, cea care confera energia necesara organismului pentru a incepe cat mai bine ziua. Din pacate, numeroase sunt persoanele care decid sa sara peste micul-dejun fara sa stie ca prin acest lucru isi incetinesc metabolismul si sporesc ingestia calorica pe timp de zi. Micul-dejun confera organismului nostru nutrienti importanti, ne da vitalitate si ne ajuta sa ne imbunatatim sanatatea mentala si fizica globala. Iata cateva trucuri pentru a te asigura ca ai parte de cel mai sanatos si mai delicios mic-dejun.
Ia un mic-dejun energizant
In loc sa consumi alimente nepotrivite la micul-dejun, este important sa acorzi o atentie sporita alimentelor consumate la micul-dejun deoarece acesta reprezinta 25-30% din ingestia calorica zilnica. Energia pe care o obtii cu ajutorul micului-dejun va fi consumata de-a lungul intregii zile, de aceea este esential sa consumi alimente care sa-i aduca organismului tau vitamine esentiale.
Prepara-l rapid
Daca nu ai timp sa iti prepari un mic-dejun consistent in fiecare dimineata, uita de clasicul ceai alaturi de prajiturelele dulci. Exista o sumedenie de modalitati de a prepara un mic-dejun bun, fara sa pierzi prea multa vreme. De exemplu, poti consuma un bol de iaurt grecesc cu fructe si nuci, sa iti prepari o omleta cu spanac sau sa consumi tartine din paine integrala cu carne de curcan.
Prepara-l la ora potrivita
Momentul in care consumi micul-dejun este la fel de important. Dupa ce te-ai trezit, nu ar trebui sa astepti prea mult pentru a-l consuma. Ideal ar fi sa-l consumi la o jumatate de ora-o ora de la trezire. Daca astepti prea mult ti se va face foame si vei manca mai mult decat ai nevoie.
Consuma proteine
Un nutrient care nu ar trebui sa lipseasca din cadrul unui mic-dejun sanatos este proteina. Aceasta produce senzatia de satietate, confera numerosi acizi aminati, indispensabili organismului. In plus, proteinele, confera toti nutrientii necesari construirii si repararii structurilor organismului nostru si ne permite sa avem o digestie mai buna.
Consuma fibre
Unul din nutrientii ce nu ar trebui sa lipseasca din cadrul unui mic-dejun sanatos este fibra. Un element excelent pentru sanatatea cardiaca care imbunatateste digestia si se dovedeste a fi secretul in ceea ce priveste mentinerea unei greutati sanatoase si echilibrate. Fibrele confera o senzatie de satietate care va dura de-a lungul intregii zile evitandu-se astfel consumul de calorii in exces. Printre alimentele bogate in fibre se numara: ovazul, morcovii cruzi, spanacul, sparanghelul, sfecla rosie, semintele de floarea-soarelui, migdalele, merele, caisele si nucile.