Tulburarile alimentare si sanatatea orala

Dieta alimentara joaca un rol important in sanatatea zambetului nostru. Specialistii nostri de la Stephanie’s Dental Clinic stiu acest lucru si ii incurajeaza pe toti pacientii sa aiba o dieta cat mai echilibrata si mai variata pentru a se bucura nu numai de un organism puternic, dar si de un zambet frumos si sanatos. Peste 400 000 de romani sufera de tulburari alimentare, cum ar fi bulimie, anorexie si EDNOS, potrivit statisticilor. Acestea sunt probleme cu adevarat serioase si nu trebuie tratate superficial, deoarece pot pune viata pacientului in pericol. Dentistii isi pot da seama de tulburarile alimentare ale pacientilor bazandu-se pe efectul negativ pe care acestea il produc asupra dintilor, efect ce duce adesea la tratamente dentare destul de complexe.

Consecintele tulburarilor alimentare asupra dintilor:

Atunci cand organismul nu primeste o alimentatie adecvata – fie din cauza lipsei de nutrienti, saririi peste mese sau dietelor de slabire, gingiile si alte tesuturi din cavitatea orala incep sa sangereze usor. De asemenea, glandele salivare nu mai produc suficienta saliva, cauzand xerostomie (sindromul de gura uscata). Ambele probleme pot avea ca rezultat respiratie urat mirositoare (halitoza) si pot favoriza dezvoltarea cariilor dentare, bolilor gingivale si retractiei gingiilor. De asemenea, vomitatul frecvent cauzeaza slabirea smaltului dentar (molarii sufera cel mai mult din aceasta cauza) si poate provoca pana si decolorare, deformare si hipersensibilitate a dintilor. In plus, dintii care sunt expusi des la acidul din refluxul gastroesofagian se rup mai usor.

Cum sa-ti protejezi dantura daca suferi de tulburari alimentare:

  • Ingrijeste-ti corect dantura acasa, printr-un periaj usor dimineata si seara si cu ajutorul atei dentare pe care sa o folosesti cel putin o data pe zi.

  • Daca ai vomitat, nu te spala imediat pe dinti deoarece risti sa imprasti acidul pe toata suprafata dintilor, favorizand eroziunea acestora. Clateste-ti bine gura cu apa pentru a neutraliza efectele acidului gastric asupra dintilor.

  • Mergi cu regularitate la controlul stomatologic pentru o examinare atenta si pentru curatare profesionala.

Lasate netratate, tulburarile alimentare iti pot afecta atat starea emotionala cat si sanatatea fizica si dentara. Ai grija de sanatatea ta si apeleaza cu incredere la ajutorul specialistilor nostri de la Stephanie’s Dental Clinic!

About the author
articolesite