In Orientul Mijlociu, toata lumea vorbeste despre beneficiile sale minunate. Despre ce este vorba? Despre Zaatar, un amestec minunat de mirodenii pe care trebuie sa il descoperi si tu numaidecat.
Zaatar ocupa de acum inainte un loc de cinste pe rafturile magazinelor cu produse fine sau in restaurantele cu mai multe stele.
Nutritionistii si dieteticienii recomanda consumul sau in mod regulat. Dar din ce este facut oare acest produs care ne atata papilele gustative si care are un gust acidulat, usor acru, putin picant, dar extrem de interesant?
Zaatar este numele arab al cimbrului, dar si al acestui amestec de cimbru uscat sub forma de pudra, de seminte de susan prajite si de sumac, o mirodenie in nuante de rosu, pe care grecii o foloseau deja pentru a inlocui lamaia.
Zaatar, este un agent anti-oboseala foarte eficient. Cimbrul, sumacul si semintele de susan sunt foarte bogate in fier si magneziu deci sunt cele cate te vor ajuta sa obtii un plus de dinamism in mod natural. Un atu deloc de neglijat deci.
In plus, mai contine si antioxidanti. De consumat fara moderatie, cu alte cuvinte.
Un antiseptic natural. Cimbrul si sumacul sunt cunoscute inca din Antichitate pentru minunatele lor virtuti curative. Aceste doua plante fac parte din categoria ierburilor medicinale cu activ foarte concentrati. Sunt foarte bune atunci cand vine vorba despre omorarea microbilor, sunt foarte bogate in flavonoizi si foarte eficiente pentru a trata patologiile respiratorii.
Dar sunt recomandate si pentru sistemul digestiv, mai ales atunci cand sunt consumate impreuna.
Beneficii pentru oase. Cimbrul si sumacul sunt mirodenii foarte benefice si atunci cand vine vorba despre oase. Sunt foarte bogate in vitamina K, indispensabila pentru a intari densitatea osoasa. La copii permite o dezvoltare armonioasa si la batrani poate preveni osteoporoza. Dar aceasta vitamina poate sa favorizeze si coagularea sangelui.
Cum se poate consuma? In Orient, Zaatarul este asociat cel mai adesea cu ulei de masline pentru a-l indulci. Se poate inmuia painea in el la micul dejun, se pot asezona cu el legumele de la pranz preparate drept garnitura pentru peste… se poate consuma alaturi de branza sau se poate folosi ca o marinata.