6 ingrediente pentru rețete de mâncare sănătoasă pe parcursul verii

Este vară – acel anotimp din an când legumele și fructele proaspete se găsesc din belșug pe piață. Asta înseamnă că, pentru rețetele de mâncare sănătoasă pe care le pregătești pentru întreaga familie, ai la dispoziție o mulțime de ingrediente proaspete, delicioase și sănătoase. În plus,  multe dintre fructele și legumele verii oferă numeroase beneficii sănătății. Iată câteva dintre acestea, precum și motivele pentru care ar trebui să le incluzi în meniurile de vară.

Pepenele roșu

Dacă te hidratezi suficient, vei putea să îți menții concentrarea și să ai o stare generală de bine. De asemenea, vei putea să îți menții temperatura corpului scăzută în timpul lunilor calde de vară. Vestea bună este că nu trebuie doar să bei apă. Pepenele roșu conține 92% apă și în plus este bogat în licopen, care protejează pielea împotriva acțiunii dăunătoare a soarelui. Un alt avantaj? Cercetările arată că atunci când consumăm alimente cu un coținut ridicat de apă, senzația de sațietate persistă mai mult, ceea ce ne ajută să consumăm mai puține calorii. Așadar, pepenele roșu este o alegere grozavă pentru rețetele de mâncare sănătoasă, în special ca gustare între mese.

Roșiile

Nu există nici o îndoială că protecția solară ar trebui să fie prima preocupare în anotimpul cald. Consumul de roșii îți poate oferi o protecție suplimentară: consumând mai mult licopen – carotenoidul care dă culoare roșiilor –  îți protejezi pielea de arsurile solare. De asemenea, licopenul obținut direct din alimentație este mai eficient pentru a proteja pielea decât licopenul de natură sintetică. Roșiile sunt excelente ca ingrediente în salatele de vară, sub formă de suc, sau în alte rețete de mâncare sănătoasă pe perioada verii și nu numai.

Afinele

Afinele proaspete sunt o adevărată delicatesă. Antioxidanții pe care îi conțin te ajută să combați febra musculară, deoarece elimină radicalii liberi pe care mușchii îi produc în timpul activităților fizice, după cum au descoperi cercetătorii din Noua Zeelandă. Afinele sunt o alegere foarte bună pentru micul dejun, deoarece îți oferă energie din plin pentru a-ți începe ziua.

Portocalele

Portocalele fac parte din familia citricelor și se disting prin gustul lor răcoritor, dulce-acrișor și sunt bogate în potasiu, un mineral esențial pe parcursul verii. Atunci când transpirăm, eliminăm și potasiu din corp, așa că este necesar să refacem rezerva de potasiu, altfel apar crampele musculare neplăcute. Portocalele conțin și apă în proporție de 80%, așa că te vor ajuta și să te hidratezi atunci când temperaturile ridicate îți dau bătăi de cap. Prin urmare, nu ezita să incluzi portocalele în rețetele de mâncare sănătoasă pe parcursul verii.

Iaurtul

Are un conținut ridicat de proteine și este ușor de consumat în orice moment al zilei. Este potrivit ca gustare răcoritoare, în locul dulciurilor sau al alimentelor sărate pe care ești tentat să le consumi atunci când îți este foame. Ai grijă să alegi iaurt cu un conținut redus de grăsimi. Pe lângă aceste avantaje, iaurtul conține și probiotice, bacterii benefice care contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv.

Țelina

Nimic nu este mai neplăcut decât să te simți tot timpul balonat, mai ales atunci când vrei să mergi la plajă. Țelina este un excelent diuretic, care te ajută să elimini apa în exces din corp, fără să te deshidratezi. Țelina stimulează activitatea rinichilor, pentru a elimina fluidele în exces, prevenind astfel balonarea.

Așadar, prin includerea acestor alimente ca ingredientele în rețetele pentru mâncare sănătoasă pe care le pregătești pe parcursul verii, vei reuși să îți menții nivelul optim de hidratare, să consumi mai puține calorii și să îți menții starea generală de bine.  Încearcă-le și tu!

About the author
articolesite